Tumult med nazister - fem misstänkta för misshandel

Oskarshamn Artikeln publicerades
Arkivbild: Nordiska motståndsrörelsen i Visby 2016.
Foto:Tommy Söderlund/TT
Arkivbild: Nordiska motståndsrörelsen i Visby 2016.

Fem personer är misstänkta för misshandel efter att ett bråk bröt ut när Nordiska motståndsrörelsen var i Oskarshamn.

En person ska enligt uppgift ha filmats av nazisterna, försökt få dem att sluta och sedan fått fem personer över sig.

Representanter från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen delade ut flygblad i centrala Oskarshamn under lördagsförmiddagen. Det uppstod då en verbal konflikt mellan dem och en man i 40-årsåldern. Det resulterade i att mannen knuffades till marken och sedan fick fem personer över sig.

Enligt uppgifter till Oskarshamns-Tidningen ska 40-åringen ha blivit filmad av nazisterna. Han bad dem då att sluta filma. När inte ville det försökte mannen i stället ta kameran i från dem, och det var då han knuffades till marken.

Dessa uppgifter kan inte bekräftas av polisen, men däremot berättar de att de har beslagtagit en kamera som dokumenterat bråket.

– Den är beslagtagen som bevismedel för att det ska finnas film eller bilder på det som hände. Vems kamera det är vet jag inte, säger Stephan Söderholm, presstalesman på ledningscentralen Polisregion syd.

Fem personer - män födda 87, 83, 86, 92 och 69 - misstänks nu för misshandel. Om samtliga är medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen kan polisen inte vara på i nuläget.

Den knuffade 40-åringen fick inga allvarliga skador, men ska ha fått skrapsår på armbågarna. Han har också polisanmält händelsen.

– Det var tydligen mycket folk och rätt rörigt på platsen, men det blev lugnt fort efter att polisen kom, säger Stephan Söderholm från polisen.

Bråket skedde utanför köpcentret Flanaden runt klockan tolv. Tre av nazisterna avvisades från platsen och de ska enligt polisen ha varit sammanlagt sju stycken