Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två personer sitter gripna efter tumult i Överum och man till sjukhus efter misshandel i Hossmo.
Kalmar län • Publicerad 12 maj 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

På fredagskvällen ska det ha uppstått stor tumult i Överum i Västerviks kommun. Flera personer ska ha slagit på varandra, uppger polisen.

Polisen har misstankar om misshandel, försök till grov misshandel, olaga hot och narkotikabrott. Två stycken personer, en man och en kvinna, kunde gripas vid 21-tiden och sitter fortfarande gripna på lördagsmorgonen. De kommer höras vid möjlighet.

Annons

En man i 20-årsåldern har i natt behövt transporteras till sjukhus av polispatrull efter en misstänkt misshandel på gamla E22. En annan man är misstänkt för brott.

Polisen har skrivit en anmälan om misshandel.

Sverige

Klockan 01.50 larmades räddningstjänst till en singelolycka söder om Växjö. En personbil, med en man i 50-årsåldern i, ska där ha kört av vägen och kolliderat med ett träd.

– Föraren är avförd med ambulans till sjukhus, uppgav Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region Syd strax efter händelsen.

Enligt inre befäl på Växjöpolisen är skadestatus ”ganska allvarligt”, men mannen ska ha varit vaken och talbar. Polisen misstänker i nuläget inget brott.

En 20-årig man vårdas på sjukhus efter ett bråk i Malmö sent i går kväll. Polis kallades till centrala Malmö vid 23-tiden efter samtal om att en man blödde från huvudet och ansiktet, skador som senare visade sig ha orsakats av knivhugg.

Skadorna ska inte vara livshotande, men händelsen rubriceras som försök till mord. Efter förhör med vittnen och målsägande har polisen ännu inte kunnat gripa någon misstänkt.

– Vad bråket handlade om vet vi inte och det återstår att se om vi kan kartlägga händelseförloppet, säger Calle Persson, presstalesperson polisregion Syd. (TT)

Efter sju års möda är tusentals järnbultar i Vasa nu utbytta – och regalskeppet därmed åtta ton lättare.

När fartyget hittades på Saltsjöns botten i Stockholm på 1950-talet hade originalnitarna som höll ihop skrovet för länge sedan rostat bort. Men de bultar som skruvades in i stället – en förutsättning för att skeppet över huvud taget ska hålla ihop – var också rostbenägna, skriver Vasamuseet på sin sajt.

Annons

Därför började museets skeppstimmermän för sju år sedan det mödosamma arbetet att byta ut över 4 000 bultar. De nya, i rostfritt stål, är kanske inte lika tidstrogna. I gengäld ska de hålla desto längre – i 150 år är det tänkt, enligt Allt om Vetenskap , som var med när den sista slogs in i veckan.

Härnäst behöver den gamla damen en ny vagga. Den nuvarande stöttningen på museet är i längden inte tillräcklig för det tunga ekskrovet, eftersom det månghundraåriga träet sakta förlorat i styrka.

Stöttningsprojektet inleddes med en forskningsfas 2012, men går tidigast i år in i konstruktionsfasen. (TT)

Världen

Minst 19 människor har dödats i strider mellan militär och den etniska rebellgruppen TNLA i Shanstaten i nordöstra Burma, uppger lokala källor och militären. Ytterligare över 20 människor uppges ha skadats i striderna.

Sammandrabbningarna nära den kinesiska gränsen har blossat upp under de senaste månaderna, enligt rättighetsgrupper som förklarar det med att det internationella intresset är riktat mot rohingya-krisen i Rakhine i landets västra delar.

TNLA kämpar för större självständighet i norra Burma. (TT)

Tre generationer i samma familj fanns bland dödsoffren vid Australiens värsta masskjutning på 22 år, rapporterar australiska medier.

Sju människor, varav fyra barn, hittades döda på en gård utanför samhället Margaret River i västra Australien tidigt på fredagsmorgonen. Dödsfallen utreds enligt uppgift till flera medier som självmord och mord. Polisen har sagt att man inte letar efter någon misstänkt.

De döda barnen var mellan 8 och 13 år gamla, två pojkar och två flickor, skriver tidningen The West Australian. Deras mamma och hennes båda föräldrar hittades också döda. Två skjutvapen hittades vid kropparna.

Masskjutningen i Margaret River är den med flest dödsoffer sedan 35 människor sköts ihjäl av en ensam gärningsman i Port Arthur i Tasmanien 1996. Efter det skärptes landets vapenlagar. (TT)

Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons