Annons

Nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Smash- and-grabb, skadegörelse och bilbrand. Här är nattens händelser.
Publicerad 6 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Småland

Sent på söndagen körde en bil rakt igenom glaset till en optikerbutik i centrala Växjö.

Annons

Två eller fler mörkklädda gärningspersoner har varit inne i butiken och därefter tillgripit gods. I nuläget är det oklart vad som har blivit stulet. Därefter lämnade gärningsmännen platsen i en mörk bil, körandes i riktning mot centralstationen.

Polisen har under natten förhört vittnet och gjort en teknisk undersökning. Den bil som lämnades kvar på platsen är beslagtagen och ska undersökas.

Det finns ingen gripen för inbrottet.

Den äldre man som blev allvarligt skadad i en olycka med en husbil utanför Oskarshamn på söndagseftermiddagen har avlidit. Det meddelar polisen på sin hemsida. Anhöriga är underrättade.

Under natten var E22 förbi olycksplatsen avstängd ett par timmar medan husbilen bärgades. Polisen misstänker inget brott.

En bil stod i lågor under natten i Araby, Växjö. Branden spred sig även till ett träd. Räddningstjänsten släckte branden och efter en timme var de klara på platsen.

O'learys i Växjö blev under natten utsatta för skadegörelse.

– Vid två-tiden fick de flera rutor krossade med sten av okänd gärningsman, säger Emir Bajric, inre befäl på polisen i Växjö.

Räddningstjänsten släckte under natten en glödbrand utanför ett flerfamiljshus i Oskarshamn. Enligt SOS kan det ha varit fimpar som har slängts ut från ett fönster.

Fem personer omhändertogs under natten för fylla på Öland.

Annons

– Därav är två stycken som är misstänkta för våldsamt motstånd gentemot ordningsvakter, det har varit lite stök, säger Anders Olsson, inre befäl på polisen Kalmar.

Enligt polisen hör fyllorna ihop med söndagens bartömning på Strand i Borgholm.

Sverige

Strax efter 02 natten till måndagen började Sankta Marias syrisk-ortodoxa kyrka i Norrköping att brinna. När räddningstjänsten kom till platsen brann det med öppna lågor på kyrkans fasad.

– Vi misstänker att branden är anlagd och har inlett en förundersökning om grov mordbrand eftersom branden verkar ha börjat på utsidan av fasaden och det finns ingen naturlig förklaring till det, säger Tor Sirelius, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.

30 brandmän från sju stationer fanns på plats och lyckades få elden under kontroll vid 03.40 natten till måndagen.

Inga personskador rapporteras. (TT)

Flera medlemmar runt om landet vittnar om hur Moderata ungdomsförbundet länge haft problem med mobbning och sexuella trakasserier i det egna förbundet. Nu skriver DN att förbundsordföranden, Muf-ledningen och Moderaterna kände till minst ett av fallen – utan att vidta tillräckliga åtgärder.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar tre unga kvinnor och en man att de blivit utsatta för övergrepp och mobbning av sina förbundskamrater. Trots att högsta ledningen fått information om händelserna har få åtgärder vidtagits, skriver DN. (TT)

Världen

Annons

Två misstänkta extremister har gripits och elva barn har räddats i New Mexico, från vad en polis beskriver som "de sorgligaste levnadsomständigheter och fattigdom jag har sett".

Förutom de två gripna männen befann sig även tre kvinnor på egendomen när polisen gjorde sin räd i helgen. Kvinnorna har förhörts men sedan släppts.

Den ene gripne mannen försvann förra året med en treårig pojke från Jonesboro i Georgia. Pojkens mamma anklagar den 39-årige mannen för kidnappning.

Den landsomfattande jakten ledde till slut till den nedgångna platsen i New Mexico. Därifrån säger sig myndigheterna ha fått ett desperat meddelande med innebörden: Vi svälter.

De nu omhändertagna barnen uppges vara i åldrarna 1 till 15 år. Den lille pojken från Georgia finns dock inte bland dem.

De två gripna männen ska ha varit rikligt beväpnade och beskrivs av polisen som muslimska extremister. De anklagas nu för barnkidnappning respektive skyddande av brottsling. (TT)

Saudiarabien kapar många av sina förbindelser med Kanada, i protest mot vad som kallas inblandning i landets interna angelägenheter.

Bland annat kallas den saudiske ambassadören hem från Kanada, och den kanadensiske ambassadören förklaras persona non grata. Handelsförbindelser stryps också.

Kanada har den gångna veckan kritiserat Saudiarabien för behandlingen av rättighetsaktivister, i synnerhet den kände Raif Badawi och hans anhöriga, i landet. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons