Nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Flera narkotikabrott på Emmabodafestivalen, i övrigt en lugn natt i Kalmar och Kronoberg.

Småland

Tre män greps under natten misstänkta för olika narkotikabrott i samband med Emmabodafestivalen.

En man är misstänkt för innehav av narkotika i överlåtningssyfte och en annan är gripen misstänkt för överlåtelsebrott.

Den tredje vill inte uppge sitt namn och blir därför anhållen. Han är misstänkt för innehav av narkotika och narkotikabrott för eget bruk.

Sverige

Årets sommar har fått en rykande het rekordsiffra. Och än är det inte slut.

34,6 grader i Hästveda, Hässleholms kommun, är nytt årshögsta för Sverige, enligt SMHI. Det tidigare rekordet, 34,4 grader, sattes i Uppsala den 16 juli.

Rekordnoteringen i nordöstra Skåne kom under torsdagseftermiddagen. Och under fredagen ligger värmen kvar, så då kan liknande höga temperaturer väntas. Sedan kommer åska och skurar in under lördagen, vilket hejdar hettan något enligt SMHI. (TT)

Om man kunde välja mellan EU och en nordisk union skulle nästan varannan tillfrågad dansk och svensk föredra den sistnämnda, i en opinionsmätning av Sentio publicerad i Klassekampen i Norge.

47 respektive 45 procent av svenskar och danskar svarade Norden, 32 respektive 36 procent EU, på frågan om vilken union de skulle vilja vara med i.

I Norge svarar 52 procent att de är nöjda med landets nuvarande samarbete med EU, EES-avtalet. (TT)

Sverige har tackat ja till Finlands erbjudande om hjälp med skogsbränderna, skriver den finländske inrikesministern Kai Mykkänen på Twitter.

Flera andra europeiska länder har de senaste veckorna, via EU:s krissamarbete, skickat såväl personal som utrustning till Sverige.

Finland har tidigare haft fullt upp med egna bränder, men läget där är nu så mycket bättre att man kan hjälpa sitt grannland, skriver YLE. (TT)

Världen

Nord- och Sydkorea har kommit överens om att föra nya militära samtal, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Båda parter vill utnyttja de upptinande relationerna mellan länderna för att minska spänningar.

Samtalen kommer att äga rum på tisdag i Panmunjom, i den demilitariserade zonen längs gränsen mellan Nord och Syd, enligt uppgifter från Sydkoreas försvarsdepartement.

Länderna höll senast liknande samtal i juni. (TT)

Nordkorea har lämnat över kvarlevorna efter ett okänt antal soldater som dödades i Koreakriget till USA, meddelar Vita huset.

Ett amerikanskt militärt transportplan med kvarlevorna lämnade Nordkorea sent på onsdagen och flögs till USA:s flygbas Osan i Sydkorea, där en formell ceremoni planeras till den 1 augusti.

Återförandet var en av de överenskommelser som nåddes under toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i juni.

"Dagens handlingar representerar ett viktigt första steg för att inleda återförandet av kvarlevor från Nordkorea och för att återuppta sökandet i Nordkorea efter de uppskattningsvis 5 300 amerikaner som ännu inte kommit hem", skriver Vita huset i ett uttalande.

Återförandet sammanfaller med 65-årsdagen av det eldupphör som fick slut på striderna i Koreakriget 1953. (TT)