Annons

Närmare 300 mönstringsskolkare på två år

Brott • Publicerad 20 oktober 2019
Rekryteringsmyndigheten har de senaste två åren överlämnat 290 fall av misstänkt mönstringsvägran till åklagare. Arkivbild.
Rekryteringsmyndigheten har de senaste två åren överlämnat 290 fall av misstänkt mönstringsvägran till åklagare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Rekryteringsmyndigheten har de senaste två åren överlämnat 290 fall av misstänkt mönstringsvägran till åklagare, rapporterar P4 Värmland.

– Vi försöker att kontakta alla och bedöma om det rör sig om giltiga skäl, men det kan vara alltifrån att man inte vill komma till att man glömt tiden, trots sms-påminnelser, säger Jan Nyqvist, chefsjurist på myndigheten, till radion.

Annons

Bland annat inställda transporter eller sjukdom anses som giltiga skäl för att inte dyka upp för mönstring.

Den som fälls har hittills dömts till böter på mellan 500 och 2 000 kronor, men enligt Jan Nyqvist finns det planer på att höja bötesbeloppet.

– Riksåklagaren är väl av den uppfattningen att det här bör höjas för att bättre korrelera till andra former av bötesbrott, säger han till P4 Värmland.

Att inte dyka upp för mönstring blev brottsligt i och med att den allmänna värnplikten återinfördes 2017. I årskullen 1999 kallades drygt 6 000 personer till mönstring medan motsvarande antal för dem som är födda år 2000 var drygt 11 000.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons