Insändare

Munnen hör till kroppen!

Kalmar Artikeln publicerades
Läkare har bristfälliga kunskaper om munvård, menar Lars Adolfsson.
Foto: Bertil Ericson / TT
Läkare har bristfälliga kunskaper om munvård, menar Lars Adolfsson.

Det svenska sjukvårdssystemets strikta uppdelning för tandläkare och läkare i två vårdområden, tänder och mun och övriga kroppen, kan leda till att vissa patienter varken får korrekt diagnos eller rätt vård.

Svenska läkare har låga kunskaper om munhålans betydelse för olika sjukdomar och tittar sällan sina patienter i munnen, utom vid luftvägsinfektioner! 
 Den finske forskaren Mataleena Parikkai säger i en artikel i Tandläkartidningen, ”läkarna måste lära sig att undersöka patienternas munhåla”. Hon tar även upp problemet med resistens mot antibiotika och betonar att antibiotika endast bör förskrivas, om det finns tecken på infektionsspridning. Hennes uppfattning är, att många huvud- och halsinfektioner har sitt ursprung i tänderna.

Det är vanligt att bakterier sprids från infektioner i tandrötter och tandkött, men även genom tandens rotkanal.
 Det förebyggande arbetet för en god hälsa är av största betydelse och där har tandläkaren en nyckelroll, genom att lära ut och främja en god tand- och munhälsa. 
För att alla patienter ska få en korrekt diagnos och en jämlik och adekvat vård, behövs mer kontakt och bättre samverkan mellan läkare och tandläkare. 
Munnen hör till kroppen!

 

Lars Adolfsson

ordförande
Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.