Mötet slut – inget avtal mellan Trump och Kim

USA/Nordkorea (TT-AFP-Reuters) Artikeln publicerades
Det blev ingen överenskommelse mellan Trump och Kim.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Det blev ingen överenskommelse mellan Trump och Kim.

Ingen överenskommelse har ingåtts mellan Donald Trump och Kim Jong-Un på toppmötet i Hanoi, meddelar Vita huset.

Mötet mellan USA:s president och Nordkoreas ledare avslutades plötsligt i förtid.

Mitt under mötet i Hanoi i Vietnam ändrades det tidigare meddelade schemat rejält. Det blev ingen ceremoni där ett avtal skulle skrivas under, och ingen lunch för ledarna.

"Ingen överenskommelse har ingåtts just nu, men båda delegationerna ser fram emot att träffas i framtiden", skriver Vita husets talesperson Sarah Sanders i ett uttalande.

De två ledarna har diskuterat olika sätt att föra nedrustningen av kärnvapen framåt och ekonomiska frågor, enligt uttalandet.

Trump och Kim tidigarelägger sin presskonferens med nära två timmar, säger Sanders. Den kommer att hållas klockan 14 lokal tid, klockan 8 svensk tid.

"Inte bråttom"

Trumps och Kims bilar har lämnat hotellet där mötet mellan ledarna har ägt rum, långt tidigare än det var sagt.

Under morgonen har Kim signalerat att USA kan få öppna någon form av beskickning i Nordkorea. Men framsteg i atomavrustningen kan få vänta.

-Jag har inte bråttom, säger Trump.

På en tidigare fråga om den nordkoreanske diktatorn är beredd att låta USA etablera någon form av diplomatisk närvaro i Nordkorea, alltså öppna ett sambandskontor eller ett konsulat, svarar Kim Jong-Un med försiktig optimism:

-Jag tror att det är något som är värt att välkomna.

USA och Nordkorea har i dag inga officiella relationer. Sverige är via sin ambassad i Pyongyang så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea.

Mellan mötena i Hanoi sade Kim att han inte skulle ha kommit till mötet om han inte var beredd att överväga atomavrustning på den koreanska halvön.

Släppt krav

Om och hur vapnen ska nedmonteras var den kanske tyngsta formella punkten på toppmötets andra dag. En generellt formulerad överenskommelse skrevs under av ledarna vid deras första möte i Singapore i juni, och förhoppningen var att Hanoi-mötet skulle ge konkretion.

Enligt den amerikanska tv-kanalen NBC har USA släppt kravet på att Nordkorea ska lämna en fullständig redogörelse om sitt atomvapenprogram. Kravet på full öppenhet har varit en viktig del i diskussionerna om nedrustning på Koreahalvön, men enligt källor till NBC har detta alltså läggas åt sidan.

Efter gårdagens middag skrev Trump på Twitter att mötet varit mycket lyckat:

"Fantastiska möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!"

Även Kim beskrev onsdagen som givande. Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA var dialogen öppen och ärlig. Det ska ha byggt en grund för "genomgripande och banbrytande resultat" under torsdagen.

Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi.
De två ländernas delegationer under torsdagens överläggningar.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
De två ländernas delegationer under torsdagens överläggningar.
Kim Jong-Uns bilar på väg från mötet, lång tidigare än planerat.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Kim Jong-Uns bilar på väg från mötet, lång tidigare än planerat.

fakta

Töväder mellan Nordkorea och USA

Våren 2018 tinade relationen upp mellan diktaturen Nordkorea och omvärlden, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april samma år möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen mellan Nord och Syd och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkorea och träffade landets ledare Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump. Som ett tecken på god vilja förstörde Nordkorea i slutet av maj sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri och släppte tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Det historiska toppmötet ägde rum i Singapore den 12 juni i fjol. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under ett avtal där Kim lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.

För den nordkoreanske diktatorn, som rest med tåg till Vietnam, innebär denna veckas möte hans längsta statsbesök sedan han tog över makten efter sin far 2011. Med sig har Kim Jong-Un bland annat sin syster, Kim Yo-Jong.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.