Annons

Mötet slut – inget avtal mellan Trump och Kim

Ingen överenskommelse har ingåtts mellan Donald Trump och Kim Jong-Un på toppmötet i Hanoi, meddelar Vita huset.
Mötet mellan USA:s president och Nordkoreas ledare avslutades plötsligt i förtid.
USA/Nordkorea (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 28 februari 2019
Det blev ingen överenskommelse mellan Trump och Kim.
Det blev ingen överenskommelse mellan Trump och Kim.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Mitt under mötet i Hanoi i Vietnam ändrades det tidigare meddelade schemat rejält. Det blev ingen ceremoni där ett avtal skulle skrivas under, och ingen lunch för ledarna.

"Ingen överenskommelse har ingåtts just nu, men båda delegationerna ser fram emot att träffas i framtiden", skriver Vita husets talesperson Sarah Sanders i ett uttalande.

Annons

De två ledarna har diskuterat olika sätt att föra nedrustningen av kärnvapen framåt och ekonomiska frågor, enligt uttalandet.

Trump och Kim tidigarelägger sin presskonferens med nära två timmar, säger Sanders. Den kommer att hållas klockan 14 lokal tid, klockan 8 svensk tid.

"Inte bråttom"

Trumps och Kims bilar har lämnat hotellet där mötet mellan ledarna har ägt rum, långt tidigare än det var sagt.

Under morgonen har Kim signalerat att USA kan få öppna någon form av beskickning i Nordkorea. Men framsteg i atomavrustningen kan få vänta.

-Jag har inte bråttom, säger Trump.

På en tidigare fråga om den nordkoreanske diktatorn är beredd att låta USA etablera någon form av diplomatisk närvaro i Nordkorea, alltså öppna ett sambandskontor eller ett konsulat, svarar Kim Jong-Un med försiktig optimism:

-Jag tror att det är något som är värt att välkomna.

USA och Nordkorea har i dag inga officiella relationer. Sverige är via sin ambassad i Pyongyang så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea.

Mellan mötena i Hanoi sade Kim att han inte skulle ha kommit till mötet om han inte var beredd att överväga atomavrustning på den koreanska halvön.

Släppt krav

Om och hur vapnen ska nedmonteras var den kanske tyngsta formella punkten på toppmötets andra dag. En generellt formulerad överenskommelse skrevs under av ledarna vid deras första möte i Singapore i juni, och förhoppningen var att Hanoi-mötet skulle ge konkretion.

Annons

Enligt den amerikanska tv-kanalen NBC har USA släppt kravet på att Nordkorea ska lämna en fullständig redogörelse om sitt atomvapenprogram. Kravet på full öppenhet har varit en viktig del i diskussionerna om nedrustning på Koreahalvön, men enligt källor till NBC har detta alltså läggas åt sidan.

Efter gårdagens middag skrev Trump på Twitter att mötet varit mycket lyckat:

"Fantastiska möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!"

Även Kim beskrev onsdagen som givande. Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA var dialogen öppen och ärlig. Det ska ha byggt en grund för "genomgripande och banbrytande resultat" under torsdagen.

Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi.
Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi.Foto: Evan Vucci/AP/TT
De två ländernas delegationer under torsdagens överläggningar.
De två ländernas delegationer under torsdagens överläggningar.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Kim Jong-Uns bilar på väg från mötet, lång tidigare än planerat.
Kim Jong-Uns bilar på väg från mötet, lång tidigare än planerat.Foto: Vincent Yu/AP/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons