Annons

Mord på homosexuella bestraffas med sanktioner

Tjetjenien • Publicerad 16 maj 2019
Den ryska delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Arkivbild.
Den ryska delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Arkivbild.Foto: Musa Sadulayev

USA har belagt en tjetjensk insatsstyrka och fem individer, varav tre ryssar, med sanktioner för påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna. Brotten avser bland annat mord på och tortyr av homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Det amerikanska finansdepartementet fryser nu insatsstyrkans och de fem personernas tillgångar med stöd av den så kallade Magnitskijlagen. De nekas också visum till USA framöver.

En av individerna är insatsstyrkans befälhavare och ytterst ansvarig för morden och tortyren, enligt finansdepartementet. En annan man, som är chef för ett fångläger i Karelen, anklagas för tortyr av hbtq-personer. Ytterligare en man anklagas för att ha agerat på president Ramzan Kadyrovs uppdrag. Han knyts till mord, tortyr "och andra omfattande brott mot de internationellt erkända mänskliga rättigheterna", skriver det amerikanska finansdepartementet på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons