Misstänkt Kim-vodka stoppad i tullen

Nederländerna Artikeln publicerades
90 000 flaskor vodka misstänktes vara avsedda för den nordkoreanska regimen.
Foto: Charlie Riedel
90 000 flaskor vodka misstänktes vara avsedda för den nordkoreanska regimen.

Nederländsk tull har beslagtagit 90 000 flaskor rysk vodka som misstänks varit avsedda för kretsen runt Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, skriver The Guardian.

Beslaget gjordes i hamnstaden Rotterdam kvällen innan toppmötet i Vietnam mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump.

Den stora mängden sprit hittades på ett kinesiskt fartyg som officiellt var på väg till Kina, men vars egentliga slutdestination misstänks ha varit Nordkorea. Tullmyndighetens misstankar väcktes på grund av att fartyget angett en ovanlig rutt.

Den nederländska handelsministern Sigrid Kaag motiverar beslaget med hänvisning till FN:s sanktioner mot Nordkorea.

– Säkerhetsrådets sanktioner omfattar lyxvaror som vodka och det var därför legitimt att beslagta dem, säger hon enligt The Guardian.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.