Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En gripen för misshandel i Högsby, svenskar slog världsrekord i att bygga tortillatorn och 16 amerikanska delstater utmanar presidentens nödläge i domstol.

Kalmar

Polisen har i natt gripit en person misstänkt för misshandel i Högsby kommun.

– Det rör sig om ett relationsärende. Mannen blev gripen klockan två i natt och vi ska hålla förhör med honom nu under natten. I övrigt kan jag inte berätta så mycket om omständigheterna, säger P-O Jansson, inre befäl på polisen i Kalmar.

Polisen vill inte heller kommentera hur allvarligt skadad kvinnan är.

Kronoberg

Det har varit en mycket lugn natt i Kronoberg i natt, enligt polisen.

Sverige

Tortillan kommer från spansktalande länder, men världsrekordet i att stapla dylika ser ut att stanna i Nordeuropa. På måndagskvällen byggde Torbjörn Lilliebjelke och Anders Jonebring i Mölndal ett torn som mätte 76,5 centimeter, rapporterar GP.

Därmed slår de det globala rekordet 68,5 centimeter, som sattes av Joy Ehsan utanför Manchester i England 2017.

– Det är svårare än man förväntar sig. Man tänker att man kan bygga en och en halv meter utan problem, säger Anders Jonebring till tidningen.

Än är svenskarnas rekord dock inte infört i rekordböckerna – företaget Guinness ska först studera filmer och andra bevis från måndagens evenemang.

Och Ehsan behåller en aspekt av rekordet. Han använde uppenbarligen tunnare tortilla, då han fick ihop en stapel med 389 stycken. Lilliebjelke och Jonebrings stapel bestod av bara 375 bröd.

Paraskidåkaren Zebastian Modins medaljskörd blir allt större.

Efter VM-sprinten i kanadensiska Prince George kan han lägga till ytterligare ett guld till samlingen.

Modin, tillsammans med nye guiden Emil Jönsson Haag, före detta skidåkare och OS-medaljör, vann före Jurij Holub, Vitryssland, och trean Dmytro Suiarko från Ukraina.

Svensken vann distansen även i VM 2017.

24-åringen inledde mästerskapet med att bli femma på 10 kilometer, då duon gick i mål på tiden 30.20,8 men efter ett tidsavdrag för Modins synnedsättning blev sluttiden 26.42,3. Holub knep guldet på 25.26,3.

De två senaste säsongerna har Zebastian Modin vunnit den totala världscupen och för drygt ett år sedan lämnade han Paralympics i Pyeongchang, Sydkorea, med ett silver. Det var hans femte paralympicsmedalj. Den här säsongen har han inlett lika starkt och delar just nu ledningen i världscupen tillsammans med Brian McKeever, Kanada.

Världen

16 delstater i USA utmanar presidentens nödläge i domstol.

Handlingarna lämnades in till en distriktsdomstol i Kalifornien bara dagar efter att Donald Trump utlyste nödläget för att finansiera gränsförstärkningar mot Mexiko.

"Vi stämmer president Trump för att stoppa honom från att ensidigt råna skattebetalare på medel lagligt avsatta av kongressen för folket i våra delstater", säger Xavier Becerra, delstatens högste juridiske chef, i ett uttalande.

Två poliser har dödats vid en explosion i Kairo i Egypten. Enligt inrikesdepartementet jagade polisen en man som misstänktes för inblandning i ett attentat mot en polisstation i västra delarna av staden i fredags.

När poliserna lyckats fånga mannen i närheten av al-Azharmoskén exploderade ett föremål som mannen bar, vilket orsakade såväl den misstänkte gärningsmannens som de två polisernas död. Ytterligare två poliser och tre civila skadades i explosionen.

I fredags skadades två poliser och tre civila när en bomb exploderade under ett försök att desarmera den.

En grupp beväpnade utländska medborgare – fem amerikaner, en serb och en ryss – har gripits i Haiti, enligt lokala medier. Vad gruppen planerade är oklart men läget i landet är ytterst instabilt.

Enligt tidningen Le Nouvelliste greps också en haitisk medborgare tillsammans med gruppen nära landets centralbank i huvudstaden Port-au-Prince på söndagskvällen. I två fordon hittade polisen sex halvautomatiska karbiner, sex pistoler, ammunition, skottsäkra västar, satellittelefoner och drönare, skriver medierna.

Utrikesdepartementet i Washington säger sig veta att amerikaner har gripits.

Protesterna i landet mot skyhög inflation och korruption har pågått sedan den 7 februari och krävt flera dödsoffer. Bland annat kräver demonstranterna president Jovenel Moïses avgång.

En rapport har pekat ut flera ex-ministrar och höga tjänstemän som misstänkta för att ha förskingrat pengar från det venezuelanska oljeprogrammet Petrocaribe

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.