Annons

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt, kraftig explosion i Malmö och Socialdemokraterna utropar sig som segrare i finska valet. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 15 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar/Kronoberg

Det har varit en lugn natt i både Kalmar och Kronoberg utan några stora nyhetshändelser.

Annons

Sverige

En kraftig explosion har inträffat i centrala Malmö, natten till måndag. Den kraftiga detonationen har sprängt bort en garageport intill ett bostadshus, uppger polisen. En intilliggande byggnad har fått skador på fasaden.

I grannbyggnaden befann sig flera personer.

– En av dem skadades lindrigt och fördes till sjukhus i ambulans för att få vård, säger Peter Martinsson, vakthavande befäl vid polisen.

Polisens bombtekniker undersöker platsen och även kriminaltekniker kommer att göra en undersökning för att säkra bevis.

– Vi förhör också boende och vittnen på plats som kan ha sett något, säger Peter Martinsson.

Socialdemokraternas Twitterkonto är kapat. Strax före klockan 02 under natten till måndag började ett antal uppenbart falska meddelanden publiceras på partiets officiella konto.

Bland annat skrev kaparna att statsministern skulle avgå och att den svenska nationalsången bytt ut.

Kaparen eller kaparna har även bytt namn på kontot, som ett tag hette "Bitcoindemokraterna" och partiets symbol har manipulerats.

Världen

Annons

Socialdemokraternas Antti Rinne utropar seger i det finländska valet med minsta möjliga marginal. Partiet fick ett mandat än Sannfinländarna. Samtidigt gjorde Regeringsledande Centern ett jättetapp.

– För första gången sedan 1999 är vi det största partiet i Finland. SDP är statsministerpartiet, säger han enligt Reuters.

I Finland är det ovanligt att något enskilt parti samlar över 20 procent av väljarstödet. Regeringsförhandlingar slutar ofta i en bred koalition mellan flera olika partier.

Rinne uttrycker vidare en förhoppning att regeringsförhandlingar ska kunna avklaras innan maj månads slut.

Socialdemokraterna fick 17,7 procent av rösterna. Sannfinnländarna fick 17,5, Samlingspartiet som kan jämföras med svenska Moderaterna 17,0 och Centern 13,8.

Sydafrikansk polis har gripit två män med 167 noshörningshorn som tros komma från tjuvjakt och vara på väg att transporteras till Asien.

– Det var en underrättelsedriven insats som ledde till gripandet av de två. De var i besittning av 167 noshörningshorn, säger Hangwani Mulaudzi, talesperson för en elitstyrka inom polisen.

De två männen, 57 och 61 år gamla, greps på lördagen i ett fordon nära Hartbeespoort i nordöstra Sydafrika. En domstolsförhandling mot männen är planerad till måndagen.

Enligt Hangwani Mulaudzi var hornen, som är värda en "avsevärd summa pengar", tänkta för sydöstra Asien. Inom traditionell medicin i bland annat Kina och Vietnam anses hornen ha allehanda stärkande egenskaper.

I Sydafrika finns åtta av tio noshörningar i världen och tjuvskytte är ett stort problem. Över 7 100 noshörningar anses ha tjuvskjutits i landet de senaste tio åren.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons