Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil voltade på E22, musikern Magnus Lindberg har avlidit och den nederländska tullen har beslagtagit 90 000 vodkaflaskor som skulle till Kim Jong-Un. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.

Kalmar

En person fördes till sjukhus efter en singelolycka på E22, strax norr om Mönsterås.

Enligt räddningstjänsten ska bilen ha voltat.

– Det verkar som att bilen snurrat runt ett varv innan den stannade, säger Janne Karlsson inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn och Mönsterås.

Olyckan inträffade strax före midnatt.

Kronoberg

Polisen meddelar att det har varit en lugn tisdagsnatt i Kronobergs län.

Sverige

På torsdag ska regeringen fatta beslut om en lagrådsremiss om att kriminalisera samröre med terrororganisationer, som Lagrådet sedan ska ta ställning till, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

– Vi har skärpt lagstiftningen när det gäller resor, finansiering, vi ger stöd till utbildning och på torsdag tar vi nästa steg för att kriminalisera allt samröre och deltagande i terroristorganisationer, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till DN.

Frågan har varit på tapeten sedan terroröverenskommelsen slöts mellan regeringen och Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna i slutet av 2017. Planen var då att ha en ny lag på plats före valet i september, men så blev det inte.

– Det är många länder som säkert hade önskat att de hade haft en annan lagstiftning från början men vi har skärpt lagstiftningen i många omgångar, säger Damberg.

Musikern Magnus Lindberg är död. Han avled efter en kort tids sjukdom, uppger hans fru för Aftonbladet.

– Han dog i mina armar. Cancern var överallt. Magnus var en kämpe, han kunde ha tappat ett ben på trottoaren innan han gick till doktorn, säger Larissa Lindberg till tidningen.

Lindberg var sångare, gitarrist och munspelare. Han har kallats både en svensk Springsteen och Dylan. Karriären började som 19-årig trubadur på Mosebacke i Stockholm. Han upptäcktes av gruppen Landslaget som behövde en sångare och gitarrist. Samtidigt fick Magnus Lindberg skivkontrakt och släppte fyra soloplattor mellan 1979 och 1989.

Två personer i 20-årsåldern har anhållits efter att polis gjort ett stort narkotikafynd i deras bostad, skriver Borås Tidning.

– Vi kontrollerade två personer som hade en mängd narkotika på sig och det gjordes ytterligare en husrannsakan i deras bostad där det anträffades ännu mer narkotika, säger jourhavande förundersökningsledare Jan Johansson till tidningen.

Enligt tidningen omfattar fyndet flera kilo cannabis, värt hundratusentals kronor.

Världen

Med siffrorna 245 mot 182 har USA:s representanthus röstat ja till att stoppa president Donald Trumps utlysta nödläge vid landets södra gräns.

Förslaget om stoppet går därmed vidare till senaten, där det är mer osäkert om det kan gå igenom. Även om det gör det har Trump sagt att han i så fall kommer att lägga sitt veto mot stoppet.

För att köra över presidentens veto, och slutgiltigt stoppa nödläget, krävs två tredjedelars majoritet i kongressen.

Nederländsk tull har beslagtagit 90 000 flaskor rysk vodka som misstänks varit avsedda för kretsen runt Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, skriver The Guardian.

Beslaget gjordes i hamnstaden Rotterdam kvällen innan toppmötet i Vietnam mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump.

Den stora mängden sprit hittades på ett kinesiskt fartyg som officiellt var på väg till Kina, men vars egentliga slutdestination misstänks ha varit Nordkorea. Tullmyndighetens misstankar väcktes på grund av att fartyget angett en ovanlig rutt.

Den nederländska handelsministern Sigrid Kaag motiverar beslaget med hänvisning till FN:s sanktioner mot Nordkorea.

– Säkerhetsrådets sanktioner omfattar lyxvaror som vodka och det var därför legitimt att beslagta dem, säger hon enligt The Guardian.

Minst ett 50-tal människor befaras ha hamnat under rasmassorna i ett skred vid en illegal guldgruva på ön Sulawesi, meddelar Indonesiens räddningsverk.

Ett antal timmar efter raset sade räddningsmanskap att man hittills hittat 13 levande och en död i rasområdet.

Illegala gruvor är ett inte helt ovanligt fenomen i det vidsträckta Indonesien. Vilt väder och allmänt okontrollerade förhållanden vid gruvorna bidrar till olyckor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.