Annons

May kallar till regeringsmöte om Syrien

Storbritanniens Theresa May kallar till ett extrainsatt regeringsmöte om ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i Syrien.
Hon förväntas fråga efter ett godkännande för ett militärt deltagande, enligt medieuppgifter.
Syrien • Publicerad 12 april 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Premiärminister May har beslutat att kalla ministrarna till London på torsdagen för att "diskutera ett svar på händelserna i Syrien", uppger en talesperson för regeringen.

Enligt brittiska medier kommer mötet sannolikt att leda till att Storbritannien deltar i en militär insats. Sky News rapporterar att May förväntas fråga sina ministrar om ett godkännande för att Storbritannien ska kunna vara med och slå till mot den syriska regimens misstänkta kemvapenanläggningar.

Annons

May är redo att ge klartecken till detta utan att fråga parlamentet har BBC rapporterat, med hänvisning till insatta källor.

Tidningen The Daily Telegraph skriver att May har beordrat brittiska ubåtar till områden där det går att skjuta robotar som når till Syrien. Ett angrepp skulle kunna inledas redan torsdag kväll, enligt tidningens uppgifter.

FN:s generalsekreterare uttrycker, riktat till säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, oro över situationen i Syrien.

"Jag har nära följt utvecklingen i säkerhetsrådet, och beklagar att rådet inte har kunnat enas i frågan", säger António Guterres i ett uttalande.

Alla förslag – två från Ryssland och ett från USA - om utredningar av den misstänkta kemvapenattacken i syriska Douma i lördags har röstats ned i rådet. Bolivia har begärt ett nytt möte om Syrien i FN:s säkerhetsråd på torsdagen.

Varken Frankrike eller USA utesluter ett militärt angrepp. Den amerikanske presidenten Donald Trump har sagt att han håller Syrien och Ryssland ansvariga för attacken i Douma.

Ryssland har hotat att slå tillbaka om robotar skjuts mot Syrien. Många av den syriska regimens viktigaste militäranläggningar skyddas av ryska försvarssystem eller finns på baser där rysk, iransk och syrisk personal verkar tillsammans.

USA sköt för ett år sedan robotar mot en flygbas i Syrien som hämnd för att regimen använt kemiska vapen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons