Annons

Mängder av vårdsamtal oskyddade på nätet

Inspelningar från miljontals samtal till 1177 Vårdguiden har legat helt öppna som ljudfiler på en oskyddad webbserver, rapporterar Computer Sweden.
Samtalen är sekretessbelagda enligt lag.
Vård (TT) • Publicerad 18 februari 2019
Inspelningar från enorma mängder samtal till 1177 Vårdguiden har legat helt öppna som ljudfiler på en oskyddad webbserver, rapporterar Computer Sweden. Arkivbild.
Inspelningar från enorma mängder samtal till 1177 Vårdguiden har legat helt öppna som ljudfiler på en oskyddad webbserver, rapporterar Computer Sweden. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Materialet omfattar 2,7 miljoner samtal under totalt cirka 170 000 timmar sedan 2013 till vårdentreprenören Medicall – som tar emot samtal från regionerna Stockholm, Södermanland och Värmland – och som alla uppges kunna lyssna på eller ladda ner på nätet.

Via den öppna webbservern, helt utan lösenordsskydd eller annan säkerhet, har Computer Sweden lyssnat på några samtal. De innehåller väldigt känsliga uppgifter för den personliga integriteten om sjukdomar och krämpor som de vårdbehövande ber om råd kring. Där ingår berättelser om egna och anhörigas symptom, medicinering och tidigare behandlingar. I många fall uppger inringarna också sina eller anhörigas personnummer.

Annons

Davide Nyblom, vd för Medicall, säger till SVT Nyheter att företaget arbetar för att utreda vad det är som hänt.

-Det är självklart beklagligt, men jag vet inga detaljer. Därför har jag svårt att uttala mig mer just nu, säger han.

Sekretess enligt lag

På frågan om hur det hela har kunnat uppstå svarar Nyblom:

-Jag är ingen tekniker. Vi håller på och hör efter med dem som levererar it-tjänsterna. Jag har inget svar just nu.

Vissa ljudfiler har även märkts med inringarens telefonnummer i filens namn. Omkring 57 000 svenska telefonnummer förekommer i databasen.

Ljudfilerna ska enligt patientdatalagen behandlas med sekretess.

Presstjänsten hos socialminister Lena Hallengren (S) säger till TT att departementet inhämtar information om händelsen och dess omfattning.

"Är katastrofalt"

Medicall – med säte i Thailand – är underleverantör till entreprenören Medhelp som tar emot patientsamtal via 1177 Vårdguiden. Det är främst under obekväma tider som samtalen skickas vidare till Medicall i Thailand, där svensk vårdpersonal jobbar med att ta emot samtalen.

Medhelp har i sin tur avtal med landstings- och kommunägda Inera som är huvudman för 1177 Vårdguiden.

Medicall använder ett molnbaserat telefonsystem från det svenska företaget Voice Integrate Nordic, enligt Computer Sweden.

Annons

-Detta är katastrofalt, det är ju känsliga uppgifter. Vi hade ingen aning om att det låg till så här. Vi ska naturligtvis se över våra system och kolla upp vad som kan ha hänt, säger Tommy Ekström, vd på Voice Integrate Nordic.

Som ett resultat av granskningen har åtkomsten till lagringsenheten stängts.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons