Annons

Många skadade vid demonstrationer i Alger

Över 60 personer rapporteras ha skadats vid sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Algeriet. Fredagens demonstrationer mot landets president – arrangerade på flera håll i landet – är de största sedan den så kallade arabiska våren för åtta år sedan.
Algeriet (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 2 mars 2019
Demonstranterna i Alger tycker att 20 år med den sittande presidenten är nog. Tiotusentals deltog i fredagens protester.
Demonstranterna i Alger tycker att 20 år med den sittande presidenten är nog. Tiotusentals deltog i fredagens protester.Foto: Sidali Djarboub/AP/TT

Demonstranterna i huvudstaden Alger skanderade "Farväl, Bouteflika", riktat mot presidenten som i strid med grundlagen ställer upp för en femte mandatperiod. Protesterna växte snabbt, och inom en timme hade de samlat tiotusentals personer, gamla och unga, som marscherade mot samlingsplatsen Place de la Grande Poste.

En död

Inledningsvis var protesterna fredliga, men senare på dagen skadades både poliser och demonstranter, bland annat i samband med stenkastning. Enligt polisen skadades sammanlagt 56 polismän och 7 demonstranter. 45 personer greps.

Annons

Sent på kvällen kom uppgifter om att minst en person mist livet i samband med att människor flydde. Enligt vissa uppgifter var det en man som fått en hjärtattack i paniken. Tv-bilder visar våldsamma gatuscener.

"20 år räcker"

81-årige presidenten Abdelaziz Bouteflika, som suttit vid makten i 20 år, har bara vid några få tillfällen visat sig offentligt efter ett slaganfall 2013. Enligt presidentens motståndare finns inget som tyder på att han är förmögen att leda landet.

– Se på de unga i Algeriet – allt de begär är duglig president som kan tala till folket, säger 45-årige demonstranten Hamdane Salim.

– 20 år räcker, kommenterar en annan demonstrant.

Fallande oljepriser har på senare år försämrat Algeriets ekonomi. Efter protesterna under den arabiska våren 2011 kunde myndigheterna bygga ut välfärdsstaten för att möta det folkliga missnöjet. Det är svårare nu.

Sammandrabbning mellan poliser och demonstranter i Alger. Över 50 poliser skadades enligt myndigheten.
Sammandrabbning mellan poliser och demonstranter i Alger. Över 50 poliser skadades enligt myndigheten.Foto: Toufik Doudou/AP/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons