Dödssiffran stiger efter brand i Bangladesh

Bangladesh (TT-AFP) Artikeln publicerades
Branden bröt ut i en tätbefolkad del av Dhaka.
Foto: AP/TT
Branden bröt ut i en tätbefolkad del av Dhaka.

Dödssiffran efter en brand i den bangladeshiska huvudstaden Dhaka fortsätter att stiga. Minst 70 döda har hittills hittats, uppger lokala myndigheter.

Branden bröt ut i ett fyravåningshus i Dhakas äldre delar på onsdagskvällen. I huset fanns även ett kemiskt lager.

– Än så länge har vi hittat 70 döda. Det antalet kan öka ytterligare eftersom vi forsätter att leta, säger Julfikar Rahman från brandkåren.

Man tror att branden kan ha startat i en gasbehållare och sedan spridit sig i väldig fart genom byggnaden där brandfarliga ämnen förvarades. Den fortsatte sedan vidare till omgivande hus, som också delivs användes som lager för brandfarliga ämnen.

Enligt brandkåren bröt branden ut i ett område av staden med väldigt trånga gator som blockerades så att människor inte kunde fly lågorna.

Ett av de brandhärjade husen.
Foto: AP/TT
Ett av de brandhärjade husen.

Branden startade vid 22.40 på onsdagskvällen lokal tid (klockan 17.40 svensk tid). Över 200 brandbekämpare har deltagit i släckningsarbetet. Brandmännen hade problem med vattentillgång och fick dra extraledningar från en närliggande moské.

Enligt polisen är tiotals människor skadade och förda till sjukhus.

I en liknande brand i Dhaka 2010 omkom 120 personer. Efter den branden tog myndigheterna i Dhaka krafttag mot kemiska lager inne i tätt befolkade delar av staden, men den insatsen har under senare år avbrutits.

Onsdagens brand kommer sannolikt att väcka debatten om slapp hantering av byggsäkerhetsbestämmelser i Bangladesh, där olyckor dödar hundratals varje år.

Foto: TT
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.