Länet: Många rödlistade berguvar födda i Västervik

Västervik Artikeln publicerades
Fler berguvsungar än tidigare – i år har minst 30 ungar fötts i Västerviks kommun, enligt en inventering.
Foto: Staffan Lindbom
Fler berguvsungar än tidigare – i år har minst 30 ungar fötts i Västerviks kommun, enligt en inventering.

Föra året blev det bara en unge – men i år har storken haft fullt upp. En inventering visar att minst 30 ungar fötts i Västerviks kommun i år, rapporterar SVT Nyheter Småland.

– Totalt har vi hittat 30 ungar och vi har ringmärkt 27. Alla ungar har varit välmående, säger Kent Gullquist, en av de som ansvarar för berguvsinventeringen, till SVT.

Berguven, världens största uggla, är rödlistad och har minskat kraftigt i Sverige. Vid en inventering 2008 – 2009 hittades 470 par i hela landet, ett antal som tros vara halverat nu.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.