Polisens insatsstyrka sköt knivman i Alvesta

Alvesta Artikeln publicerades

Polisens insatsstyrka tvingades skjuta en hotfull man i benet sedan han barrikaderat sig i restaurang Mazaje Kolgrill vid järnvägsparken Alvesta. Mannen hade då hotat polisen med kniv.

Foto: Oskar Tinggren

Polisen kallades till en adress i närheten av tågstationen i Alvesta under natten med anledning av en man som uppträdde hotfullt och förvirrat.

– Vi har fler uppgifter från allmänheten som vittnar om den här mannen, han uppfattas som påverkad, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral under torsdagsmorgonen

Efter att polisen kommer till platsen så har mannen hotat polisen med kniv och alltså även tagit sig in i restaurangen. Han ska därefter ha vägrat komma ut.

Polisen kallade på förstärkning och insatsstyrkan tog sig till platsen tillsammans med förhandlare.

– Det pågick ett tag innan den här situationen uppstod att vi inte kunde säkra honom med den första patrullen som var på plats, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen.

Då fanns ingen fara för allmänheten längre enligt polisen men man befarade att morgontrafiken runt Alvesta station skulle kunna komma att påverkas.

– Just nu så är det ganska så isolerat till den här lokalen så vi har en begränsad avspärrning, om vi säger så. Vi får se lite hur det utspelar sig här, sade Magnus Lefèvre strax efter klockan fem på morgonen.

Därefter fortsatte polisens förhandlingar med mannen och till slut uppstod en situation där insatsstyrkan sköt mannen i benet. Skottet föll vid kvart i sex på morgonen. Mannen omhändertogs därefter omedelbart och fördes efter vård direkt på plats med ambulans till sjukhus.

– Nu kommer det att genomföras förhör under dagen, vi tror att det är fler som kan ha sett honom och det kan också finnas någon målsägande. Det finns uppgifter om att han ska ha försökt råna någon men det har vi inte fått bekräftat ännu, säger Calle Persson.

Polisen har också helt enligt rutin kontaktat åklagare på riksenheten för polismål för att kunna inleda en utredning om polisstyrkan i Alvesta eventuellt begått tjänstefel meddelar Magnus Lefèvre vid halv sju på morgonen.

Mannen är till en början misstänkt för hot mot tjänsteman.

En granne till restaurangen som Smålandsposten har pratat med och som vill vara anonym säger att hen hörde vad som pågick.

– Jag kom hem från jobbet vid midnatt och hörde personer som skrek, men jag hörde aldrig något skott.

Vid halvåtta-tiden under torsdagskvällen kunde polisen bekräfta att mannen är identifierad och ska vara i 28-årsåldern.