Annons

Maddadi siktar mot något större

Från nyutexaminerad formgivare till ett världsnamn på bara några år. Hans produkter finns världen över, från hamnen i Kalmar till flygplatsen i Aruba.
Nu börjar Jangir Maddadi känna sig sugen på något annorlunda, och större.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2014
Kalmardesignern Jangir Maddadi lockas allt mer av uppdrag som går mot arkitektur och stadsplanering.
Kalmardesignern Jangir Maddadi lockas allt mer av uppdrag som går mot arkitektur och stadsplanering.Foto: Paul Madej

Kalmardesignern Jangir Maddadis raketkarriär har skildrats i tidningen flera gånger. Hur han gick ut designutbildningen vid Linnéuniversitetet i Pukeberg 2004 och redan 2010 fick ta emot priset Årets nybyggare ur kungens hand. Hur hans bänkkollektion The Union Family sålts till bland annat Harrods i London och amerikanska filmbolaget Columbia Pictures som använde dem i filmen Men in Black III. Att hans produkter har spridit sig över världen, från hamnen i Kalmar till flygplatsen på den västindiska ön Aruba.

När jag träffar honom i april i hans studio och kontor på Tullslätten i centrala Kalmar förbereder han sig för den stora designmässan i Milano. Där ska han visa upp en av sina senaste produkter – den svävande lampan Swarm. Han lanserade Swarm på designmässan i Milano förra året, vilket gav honom designpriser i två belysningskategorier, båda förstaplatser.

Annons

– Så i år valde jag att ställa ut Swarm och min papperskorg Butler på tre strategiska ställen i Milano för att jobba in produkterna ännu mer och stärka mitt varumärke.

Vad ska Swarm föreställa – en geting, eller en eldfluga?

– Du får göra dina egna associationer, jag har medvetet låtit betraktaren själv få tolka vad den ska föreställa.

Det här med många möjligheter genomsyrar Jangir Maddadis formgivande. Flexibilitet är viktigt, hans futuristiska lampa Droid ger till exempel ljus åt två håll, och har 40 olika ljusnivåer.

– När man vill mysa till det släcker man lamporna och tänder stearinljus, men mina lampor ska man inte behöva släcka för att skapa stämning.

Han talar om kärleken till produkten, att vilja ha perfektion in i minsta detalj.

– Jag irriterade mig på att det var lite trögt att flytta på Droid. Så en dag kelade jag med en hund och kände hur perfekt mjuka hundens trampdynor är, och så kom jag på att det ska vara mjukt, äkta skinn under lampans fötter.

Det kommer återigen att gå bra för Jangir Maddadi i Milano, han kommer att knyta nya kontakter som kommer ge fler uppdrag. Men det vet han inte än.

Hans intresse för design väcktes på allvar när han gick på gymnasiet.

– Min dåvarande flickväns föräldrar hade så vackra saker i sitt hem, av designers som Alvar Aalto, Carl Malmsten och Bruno Mathsson. Jag vill skapa vackra ting som förenklar tillvaron. Det får gärna se ut som skulpturer men det ska finnas funktion. Och jag vill att de ska gå från generation till generation.

Annons

Det är slutet av april, våren har kommit och det blommar överallt. Han har kommit hem från Milano. Swarm fick mycket uppmärksamhet och han knöt fler återförsäljare till sig. Han har fått veta att det finns kopior ute på marknaden.

– Det är bara att hoppas på att originalets kraft står sig.

Han är redan på väg bort igen, först Paris, sedan Milano igen. Men trots framgångarna världen över bor han kvar i Kalmar.

– Jag reser ofta, i perioder flera gånger i månaden. Här i Kalmar har jag min familj, jag har en stor släkt, och här kan jag varva ner.

Hans produkter tillverkas uteslutande i länet.

– Jag är strikt med att jobba med lokala företag. Inte bara för att jag älskar det lokala, utan också för att jag vill ha en relation med dem jag jobbar med. De står för 50 procent av förverkligandet av mina visioner. Utan dem skulle mina visioner vara kvar som skisser i skissblocket.

Förutom sina framgångsrika bänk­serier, The Union Family och Compound Collection, och sina lampor, Droid och Swarm, har Jangir Maddadi bland annat skapat papperskorgen Butler och den stora krukan Flight. Krukan, som är inspirerad av flyg­plansmotorer, var den produkt som gjorde att han nyligen fick ett stort uppdrag för American airlines – att skapa ett förslag för utveckling av området utanför American airlines arena i Miami, USA. I hans koncept domineras området av hans bänkar, krukor och flera stora sittrondeller.

– Jag börjar bli sugen på att skapa större saker, jag tänker mycket på arkitektur och stadsplanering.

Det suget har fått honom att börja tänka på framtiden i ett långsiktigt perspektiv. I dag har han två anställda i sitt företag. Han får jobbförfrågningar varje dag. Åtminstone 80 procent måste han avböja.

– Jag prioriterar de uppdrag som jag går igång på och brinner mest för. Jag jobbar mycket, jag får så sjukt många idéer, här på kontoret, hemma, på dagarna, på nätterna. Mitt jobb är en passion. Jag älskar att se människor använda mina saker.

Annons

Det har blivit början av maj när den årliga designboken Objects of desire, som görs av månadsmagasinet Commercial interior design magazine, släpps. I den är Swarm med, och lampan väljs på sajten Designmena ut med åtta andra lampor som bästa val inom belysning i boken.

– Den är i sällskap med eliten. Jag är galet nöjd, den gör redan sin historia som ett tidlöst designobjekt.

Samtidigt som han jobbar med två nya produkter, stolen Captain och bordet Grace, tänker han på hur han ska utveckla sitt formgivande.

– Jag har börjat ta externa uppdrag, och jag är verkligen lockad av arkitektur och stadsplanering. Jag måste stanna upp, tänka efter på vad jag vill. Jag skulle vilja skapa något ikoniskt här i framtiden. Alla coola städer har något ikoniskt, det borde Kalmar också ha förutom slottet. En paviljong för folket, där det hela tiden händer något nytt, ett dynamiskt ställe som adderar mer kultur till vår stad. Kalmar kan mer än fotboll.

Ålder: 34

Bor: Kalmar

Jobbar: Kontor och studio på Tullslätten i Kalmar, reser mycket.

Inspireras av: "Att resa inspirerar mig. Att bo på designhotell. Jag älskar att sitta på flygplatser och observera, det är så mycket som kommuniceras där."

Drivkraft: "Jag tycker om att lösa problem. Se hur produkter går ihop och fungerar. Göra lösningarna vackra."

Bästa skyltfönstret: "Det är i alla fall inte mässor, jag svarar att det är jag själv".

Kuriosa: Jangir Maddadi har gjort plaketterna som sätts upp på de byggnader i Kalmar som vinner kommunens årliga stadsbyggnadspris samt de cykelskyltar som leder cyklister rätt i stan.

Kim Ustamujic Johansen
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons