Annons

M, L och KD-budget: ”Starkare välfärd men också ny ishall”

Förstärkningar inom vård, skola och omsorg och ökat fokus på företagande och näringsliv. Det är huvuddragen i det gemensamma budgetförslaget från M, L och KD.
Men också en ny ishall med plats för stora event.
Kalmar • Publicerad 5 november 2019
Förstärkningar inom skola vård och omsorg, men också satsningar på en ny ishall. Det finns med i budgetreservationen från Christopher Dywik (KD), Christina Fosnes (M)  och Carl-Henrik Sölvingen (L).
Förstärkningar inom skola vård och omsorg, men också satsningar på en ny ishall. Det finns med i budgetreservationen från Christopher Dywik (KD), Christina Fosnes (M) och Carl-Henrik Sölvingen (L).Foto: Birgitta Hultman

– Det är tredje året i rad som vi lämnar en gemensam budgetreservation. Det visar vår enighet, sade oppositionsrådet Christina Fosnes (M).

Tillsammans med Liberalernas Carl-Henrik Sölvinger och kristdemokraten Christopher Dywik presenterade hon på tisdagen reservationen efter kommunstyrelsens sammanträde, där majoritetens budgetförslag antogs.

Annons

De tre borgerliga partierna vill främst se en förstärkning av skola, vård och omsorg.

– Vi satsar mer pengar för att få fler lärarassistenter, kompetenshöjning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar för all skolpersonal och vill se ett aktivt skolval, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

– I dag har vi fritt skolval, men ett aktivt skolval innebär att alla föräldrar måste välja skola för sina barn, vilket vi tror är bättre för barnen.

Inom omsorgen vill M, L och KD stärka det sociala innehållet, genom att rikta 2,5 miljoner extra till kommunens 20 träffpunkter.

– Det är vårt sätt att möta en ökande ensamhet. Pengar som ska skapa en guldkant och inte bara räcka till bemanning, säger Christina Fosnes.

– Därför vill vi också inrätta en äldreombudsman, som skulle bli en utomstående motpart som kan driva på i sådana här frågor.

M, L och KD vill också föra över mer pengar till Södermöre kommundelsnämnd.

– De höga kostnaderna för skolskjutsar ska mötas genom att 1,4 miljoner omfördelas från övriga kommunen. Vi bejakar majoritetens höjning, men det räcker inte, säger Christopher Dywik (KD).

Man vill också se en ökad satsning på företagande och näringsliv, bland annat genom att låta grundskolorna få egna fadderföretag.

För att klara satsningarna vill man öka utdelningen från kommunens bolag, men också öka besparingarna genom ”nedskärningar på byråkratin”. Majoriteten vill spara 13 miljoner genom effektiviseringar, oppositionen vill se mer.

Annons

– Vi vill förstärka kommundirektörens uppdrag, här finns mer att hämta, säger Carl-Henrik Sölvinger.

Men M, L KD-budgeten innehåller ingen skattesänkning.

– Nej, det ser vi inget utrymme för just nu, säger Christina Fosnes.

När det kommer till investeringar är oppositionen medvetet försiktig. En ny simhall finns överst på listan, men även en ny ishall som kan rymma större event.

– Vi har samma lösning för en ny ishall som för simhallen, alltså en upphandling av en privat entreprenör, säger Christina Fosnes.

Den stora budgetdebatten, då alla förslagen ligger på bordet, sker vid fullmäktigemötet måndagen den 25 november.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons