Annons

Löfven får tid att säkra stöd från V

Talmannen ger motvilligt mer tid till S-ledaren Stefan Löfven för att säkra stöd från Vänsterpartiet.
I dagsläget är Vänsterpartiet inte berett att släppa fram Löfven som statsminister.
Den planerade omröstningen om Stefan Löfven skjuts upp till på fredag.
Politik (TT) • Publicerad 14 januari 2019
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter möten med alla partiledare har talmannen Andreas Norlén bestämt sig för att skjuta upp onsdagens statsministeromröstning med två dygn.

-Om nu flera partiledare ber om viss ytterligare tid och det innebär att regeringsbildningen därmed går att lösa kan jag inte neka viss förlängning, säger Andreas Norlén.

Annons

Han är dock mycket kritisk till att det nu visar sig att det saknas fullt stöd för en lösning på regeringsfrågan.

-Min utgångspunkt är att jag redan har gett väldigt mycket tid till den här processen, säger Norlén.

V avgör

Det hänger nu på Vänsterpartiet om Stefan Löfven kan bli framröstad av riksdagen som statsminister för en ny S-MP-regering med stöd av C och L.

-Vi ser problem. Vi är både förvånade och besvikna över hur långt högerut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett, säger Jonas Sjöstedt.

Att V vill ha en regering med Stefan Löfven som statsminister finns det dock ingen tvekan om. Men i dag är Sjöstedt inte beredd att släppa fram honom.

-Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

-Om situationen förblir oförändrad, så kommer vi inte att kunna rösta gult, det går inte, säger Jonas Sjöstedt.

Löfven mjukar upp

V är mycket missnöjt med den uppgörelse som är tänkt som regeringsunderlag. Den innehåller enligt V alltför mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse.

På en pressträff tidigare i dag försökte Stefan Löfven blidka V. Han sade att han alls inte utesluter framtida samarbeten med V i enstaka sakfrågor som inte omfattas av uppgörelsen med C och L.

Sjöstedt välkomnar signalen, men säger att det inte räcker.

Annons

Exakt vad Sjöstedt kräver för att släppa fram Stefan Löfven vill han dock inte säga.

-Vi är inte Liberalerna, vi förhandlar inte i medierna, säger han.

Hedra reformer

Mer allmänt vill han att de reformer som V och S gjort upp om under föregående mandatperiod säkras och att det tydliggörs att det är aktuellt med fortsatt samarbete mellan S och V.

-Vi vill att de (reformer) som har tagits bort ska återinföras. Vi vill att de ska hedra dem och fortsätta de få inslag som finns av rättvisa och jämlikhet i den svenska politiken, säger Sjöstedt.

Bland de reformer som V fick igenom med den rödgröna regeringen finns till exempel gratis medicin för barn, avdragsrätt för fackföreningsavgiften, gratis kollektivtrafik på sommarlov och förstärkt förlossningsvård.

Vill inte ändra

Liberalernas ledare Jan Björklund säger att det inte är aktuellt att stryka den mening som retat upp V.

-Överenskommelsen ligger fast, säger han.

Det som står i texten är klart, anser han. I frågor som inte omfattas av överenskommelsen kan de fyra partierna prata med andra partier.

-Men det finns ingen poäng för S att förhandla med V, eftersom de inte får någon majoritet, säger Björklund.

I helgen sade både Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet slutligt ja till den 73-punktsöverenskommelse de tecknat med S för att stödja en S-MP-regering.

Om V aktivt röstar nej i omröstningen på onsdag faller Stefan Löfvens planer på att bli statsminister den här rundan och överenskommelsen med C, L och MP också.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons