Annons

Löfven får sonderingsuppdrag

Socialdemokraternas Stefan Löfven tar över försöken att ge Sverige en ny regering.
– Det kommer att kräva ett hårt och troligtvis långdraget arbete, säger han.
Politik • Publicerad 15 oktober 2018

Löfven vågar inte lova någon snabb lösning i regeringsfrågan.

– Det är uppenbart att det finns kvar många låsningar. Det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck, säger han.

Annons

Löfven kommer nu att bjuda in alla partiledare till enskilda samtal utom SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Riksdagens talman Andreas Norlén (M) har gett Löfven två veckor på sig för att undersöka stöd för en ny regering. När Norlén tillkännagav sitt beslut vädjade han samtidigt till partierna att ompröva sina låsta positioner.

– Partierna måste börja aktivt föra svåra samtal, först internt och sedan med varandra, för att processen ska leda framåt, säger Norlén.

– Annars kommer Sverige inte att få en ny regering.

Stefan Löfvens uppdrag formuleras på samma sätt som det moderatledaren Kristersson misslyckades med. Han ska föreslå en regering som kan "tolereras" av riksdagen. Det finns inga begränsningar för hur regeringskonstellationen kan se ut.

Löfven uppgav innan han fick uppdraget att han vill få till stånd antingen en blocköverskridande koalitionsregering eller en S-ledd regering som samarbetar blocköverskridande i riksdagen.

Löfven pekade inte ut några partier, men Centern och Liberalerna ligger närmast till hands.

– Vi ska söka efter lösningar där alla parter kan vinna på ett samarbete, sade S-ledaren.

Löfven uppgav att S är berett att kompromissa i flera olika frågor och tog själv upp arbetsrätten.

Framför allt Centern vill se förändringar i arbetsrätten för att skapa mer flexibilitet för företagen och för att företagen ska våga anställa fler.

Annons

– Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet med ett behov hos den enskilde löntagaren att känna en trygghet på arbetsmarknaden. Det går att ordna, sade Löfven.

Att förändra arbetsrätten är ett känsligt område för S.

– Jag vill peka på ett område där det traditionellt ser ut som att här står två oförenliga politiska uppfattningar mot varandra. Jag säger att det går att förena, säger Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson gav i söndags upp sina sonderingsförsök för en ny regering bland annat sedan S stängt dörren för att samarbeta med en Alliansregering.

Alla fyra Allianspartier vill fortfarande att Ulf Kristersson blir Sveriges näste statsminister. Både Centern och Liberalerna står dock fast vid att en Alliansregering måste ha ett samarbete med S för att slippa vara beroende av SD.

Både C-ledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund kan även tänka sig en regering med hela Alliansen och S. Däremot kan ingen av de två i nuläget tänka sig att lämna Alliansen för att bilda regering med S.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att talmannen efter det att Löfven gjort sina sonderingar ska lägga fram ett första statsministerförslag för omröstning i riksdagen.

– Förr eller senare måste vi komma till skott, säger han.

Att SD skulle rösta för Löfven som statsminister är dock inte "särskilt troligt", enligt Åkesson.

Riksdagens talman kan lägga fram fyra förslag på ny statsminister innan extraval måste utlysas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons