Annons

Livstid krävs för krigsherres massvåldtäkt

Kongo-Kinshasa • Publicerad 28 oktober 2019
Fredspristagaren Denis Mukwege vittnar om brott mot mänskligheten i östra Kongo-Kinshasa, där en krigsherre och hans närmaste våldfört sig på hundratals offer. Arkvibild.
Fredspristagaren Denis Mukwege vittnar om brott mot mänskligheten i östra Kongo-Kinshasa, där en krigsherre och hans närmaste våldfört sig på hundratals offer. Arkvibild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den fruktade krigsherren Kokodikoko i Kongo-Kinshasa står inför rätta i en militärdomstol, anklagad för våldtäkt på flera hundra personer. Åklagaren, major Apollinaire Yoma Mukoko, kräver livstid för brotten där omkring 300 offer, varav flera barn, våldtogs, torterades, hölls som slavar och mördades.

Kokodikoko, som egentligen heter Frederic Masudi Alimasi, och ytterligare två ledargestalter i milisen Raia Mutomboki anföll och belägrade flera byar i provinsen Sydkivu i det oroliga östra Kongo-Kinshasa i februari i fjol.

Annons

Deras illgärningar dokumenterades av kirurgen och Nobelfredspristagare Denis Mukwege och hans organisation Panzi.

– De tog fler än 100 kvinnor som gisslan, för att våldta dem en efter en, säger Mukwege.

Brotten mot mänskligheten fortsatte, enligt åtalet i april i fjol, då ytterligare sex byar attackerades. De åtalade har stått inför rätta sedan i september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons