Tiotal allvarligt skadade efter ras vid bro

Ludvika Artikeln publicerades
Foto:Foto-Mike

Tolv byggarbetare skadades, varav fyra allvarligt, när en träkonstruktion i anslutning till ett brobygge över järnvägen rasade i Ludvika.

– Det här är precis det som inte får ske på en arbetsplats, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.

Larmet om olyckan vid brobygget över järnvägen kom klockan 14.13 och en stor räddningsinsats drog i gång.

– Vi hörde en ganska ordentlig smäll. Vi visste att de höll på med bron och tänkte att de kanske sprängde där. Men kort efter det hörde vi sirener och förstod att någonting var väldigt fel, säger Malinda Andersson, som arbetar knappt 100 meter från olycksplatsen.

– Jag får ont i magen av det. Människor har farit väldigt illa. Även om jag inte känner någon som arbetade där så har de ju familjer. Det är sommar och de kanske skulle gå på semester i morgon och så blir det så här. Det är en fruktansvärt tragisk olycka.

Tolv personer skadades alltså, varav fyra allvarligt. De drabbade fick kross- och klämskador samt chockades, enligt landstinget Dalarna. En av de drabbade har flugits till Universitetssjukhuset i Örebro medan övriga förts till lasaretten i Ludvika och Falun. Enligt polisen ska det enbart vara personer som jobbat med bygget som skadats i raset.

TT:s fotograf Mikael Rosenberg befinner sig vid olycksplatsen i Ludvika ett par timmar efter olyckan.

– Nu står jag ungefär 30 meter ifrån bron. Den har kollapsat som ett V över de två spåren som leder mot Borlänge. En stor träkonstruktion som de gjuter i har kollapsat över en metallställning som sticker ut på sidorna, säger han.

– De höll på att gjuta själva vägbanan. Hela den gjutformen som var uppstöttad av arbetsställningar har kollapsat.

En underentreprenör till Skanska arbetade på platsen när olyckan skedde, enligt Skanskas presstjänst. Skanska uppskattar att 15–20 personer befann sig på byggarbetsplatsen när raset inträffade.

– Olyckan skedde under gjutning, säger Edvard Lind, presschef på Skanska till TT.

– Vi ser oerhört allvarligt på det här. Nu koncentrerar vi oss på dem som varit med om den här olyckan. Folk är redan på väg till platsen för att stötta och för att påbörja en utredning om vad det är som har hänt.

Det är fortfarande mycket som är oklart kring händelseförloppet, enligt Edvard Lind.

I väntan på teknisk undersökning har polisen spärrat av olycksplatsen.

– Som det är nu är vi i ett utredande skede. Det innebär att det är avspärrat på platsen och att det är en brottsplats som ska undersökas av tekniker, säger polisens insatschef Martin Mullback till TT.

Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka:

– Vi har hållit förhör med dem som är på platsen. Vi är inte specialister på arbetsplatsolyckor utan det kommer att komma tekniker för att göra en korrekt teknisk undersökning. Vi försöker säkra utredningen genom att frysa läget med avspärrning som vi håller under bevakning.

– Det här är oerhört allvarligt och jag blir väldigt berörd. Det här är precis det som inte får ske på en arbetsplats, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.

Hon anser att det är väldigt viktigt att det sker en grundlig utredning av vad som har hänt.

Olyckan skedde på Skanskas arbetsplats där Skanska anlitat en underentreprenör för att utföra arbetet. Det tycker Ylva Johansson väcker frågor om hur säkerheten kan tryggas i entreprenadkedjor.

– Det är en viktig fråga att ta fokus på. Entreprenörskedjor bedömer jag som ett riskmoment, särskilt i de fall där man har utländska entreprenörer som inte har något skyddsombud, säger Ylva Johansson, samtidigt som hon konstaterar att hon inte vet om så var fallet på olycksplatsen i Ludvika.