Så bra är ditt mobila bredband

Län 2009-06-27 | Uppdaterad 2009-06-29

Telenor kom upp i enskilt högsta surfhastigheten, medan Telia har högst genomsnittshastighet. Barometern har testat mobilt bredband på fem platser i länet.


För att koppla upp behövs en dongel för Turbo 3G med ett SIM-kort från operatören.

FAKTA

Kalmar, gästhamnen
Tele2: 3,34 (6,0)
Telia: 3,92 (4,0)
Telenor: 3,23 (6,0)

Nybro, torget
Tele2: 3,48 (6,0)
Telia: 3,68 (6,0)
Telenor: 2,61 (6,0)

Oskarshamn, Stora torget
Tele2: 4,71 (6,0)
Telia: 4,54 (4,0)
Telenor: 5,92 (6,0)

Färjestaden, Möllstorps camping
Tele2: 0,10 (6,0)
Telia: 1,93 (4,0)
Telenor: 3,08 (6,0)

Köpingsvik, Köpingbadens camping
Tele2: 3,30 (6,0)
Telia: 4,04 (4,0)
Telenor: 2,33 (6,0)

Genomsnittlig surfhastighet
1. Telia 3,62
2. Telenor 3,43
3. Tele2 2,98

Surfhastighet i megabit/sekund. Förväntad högsta hastighet enligt operatören inom parentes.

Så gjorde vi testet

Vi använde Turbo 3G mobilt bredband hos Telia, Tele2 och Telenor.

Varje test genomfördes utomhus med Bredbandskollen på en Macbook 2.1.

De tre operatörerna testades inom en halvtimme på varje plats.

Varje uppkoppling mättes av Bredbandskollens mätserver i Stockholm och Malmö.


Barometern tog med sig den bärbara datorn och åkte runt på en tur med nedslag på fem platser i Kalmar län. Vid varje plats testades surfhastigheten hos tre stora operatörer för mobilt bredband.
Telia hade den högsta genomsnittliga hastigheten på 3,62 Mbit/s. Därefter kom Telenor på 3,4 och sist Tele2 på 2,9. Telenor kom upp i den högsta enskilda hastigheten, 5,92 på Stora torget i Oskarshamn.
- Det är jättekul att vi kom upp i så hög hastighet i Oskarshamn. Men det är lite hets kring hastigheter, viktigare är att helhetsupplevelsen kring bredbandet är bra, säger Rebecka Starco på Telenor.
Många faktorer påverkar vilken hastighet man kommer upp i. Det som påverkar mest är hur bra mobiltäckningen är.
- Det är bättre täckning på vissa ställen, det kan vara bättre utomhus än inne. På vintern är det inga löv på träden och då går det bättre. På hösten är blöta träd bättre på att absorbera vågor, säger Rickard Dahlstrand projektledare på Bredbandskollen.
Rickard Dahlstrand anser att testet ger en bra bild av verkligheten, även om det handlar om ett fåtal nedslag.
- Du har simulerat varje användares upplevelser, det är värdefullt. Det är värt mer än att operatörer som åker runt med sina trimmade datorer.
Annika Kristersson, presschef Tele2, kommenterar testet så här:
- Om man tittar på Oskarshamn är 4,7 en hastighet som många har hemma via telejacket. Det är fantastisk bra, säger hon.
Hur förklarar du att ni bara hade 0,1 på Möllstorps camping?
- Vi delar nät med Telia och vi borde ha liknande värden. Här tror jag att det var något tekniskt fel när mätningen gjordes.
Tidigare har mobiljättarna marknadsfört bredbandet med exempelvis upp till 7,2 Mbit/s. Det ändras från den 1 september då man skiljer på teoretisk och praktisk hastighet. Den praktiska hastigheten blir då 6 Mbit/s i stället för 7,2.


 

Surfhastighet

Är du nöjd med din bredbandsuppkoppling?

Visa resultat
Kommentarer

 • Figeholm?

  Oj vad stort länet är? Själv bor jag i Figeholm & anslöt mig till Telia's mobila bredband. Men ack vad besviken jag blev som bäst! har jag mätt upp 0,6Mbit/s, men genomsnittet är betydligt sämre. Har efter mycket om & men lämnat tillbaka modemet & avslutat abonemanget.


 • Tre

  Hej, jag bara undrar varför inte tre togs med i testet...


 • Var ar tre?

  Undrar bara varfor inte operatoren Tre testades. Skriver fran utlandet darav saknaden av alfabetets tre sista bokstaver.


 • Vart är 3 då?

  Lite mer intressant i ett sådan här test måste väl vara att ha med alla de största operatörerna som kör i egna nät?
  Tele2 och Telia delar ju nät, Telenor och 3 delar förvisso oxå nät bitvis, men har även egna delar.. Men frågan är ju varför 3 som är en väldigt stor leverantör på trådlöst bredband inte fick vara med?


 • Dåligt test. Var är Tre?

  Varför har ni inte med operatören TRE i ert test? Märkligt då devunnit flera undersökningar innan och är ganska stora på mobilt bredband...


 • Märkligt test

  För det första är det väldigt konstigt att som seriös (?) tidning göra ett test av det här slaget, men utelämna en av de stora aktörerna på området; Tre. Varför togs inte de med i undersökningen? För att jag ska ha nytta av ett test så måste det förstås täcka in de produkter/tjänster som jag kan tänkas vara intresserad av, men nu visar ju i stället testet ingenting av värde, eftersom ett helt hål lämnas vidöppet.

  För det andra, varför har ni på samtliga platser använt er av Telias egna hastighetsuppgifter, i stället för att mäta själva? Varför lita på deras uppgifter? Den stora poängen med ert test är ju att ni gör det själva, oberoende av operatörerna. När ni inte gör det fullt ut faller ju allt. Ta Möllstorp som exempel. Där har ni mätt upp Tele2 till en extremt låg hastighet, men för Telia angivit deras egen uppgift. Sedan frågar ni Tele2 om varför deras hastighet var så låg på platsen, och vad ska de då svara när de delar nät med Telia? Nu kan vi ju inte veta ifall Telia verkligen har den hastighet vid Möllstorp som de uppger, trots att det plötsligt blir det verkligt intressanta i och med att Tele2:s hastighet där är så extremt låg, och de delar samma nät.

  Ett otroligt dåligt och oseriöst test, som dessutom luktar gynnande av marknadsledande Telia.


 • De bara luras lura lura luras.

  Hela teknikbranschen försöker ge sken av att den nya sköna världen är här.
  Jag har fått många felaktiga resultat från Bredbandskollen. Se bif. bild.
  Telia saluför en paketlösning som har massor med sjukdomar. T.om.teknikerna suckar.
  Se upp för Thomson
  Obs ! Bilden avser det fasta kopparnätet.


 • bra hastighet på möllan

  sitter på möllstorp med comviq(tele2) och jag kommer alltid upp i ett snitt på 2,9-3,6mbit. har


 • Förtydligande

  Operatören 3 var med i testet. Men på grund av ett tekniskt fel kom deras uppkoppling aldrig upp i närheten av normala hastigheter. Därför valde vi att inte publicera 3:s resultat.

  Vi har testat de andra tre (Telia, Tele2, Telenor) på samtliga ställen.


 • Övertydligt

  Var befann sig det tekniska problemet ? I din dator,dongel eller hos operatören ?
  Jag har ett mobilt bredband från TRE som ska ge 7,4 Mbps men kommer aldrig över 2 Mbps.


 • Ice.net

  Jag har provat div olika mobila bredband och kommit fram till att det enda man kan använda på dom flesta platser är Ice.net's bredband. Kanske inte det snabbaste man garanterat det stabilaste alltid ca 1,5Mb ner och ca 1 mb uppladdnings hastighet. Fungerar nästa överallt mycket bättre täckning än dom andra operatörerna.


 • Den här diskussionen igen?

  Är det inte nog med att Aftonbladet försöker köra igång sina "Bredbandsrevolutioner" med jämna mellanrum när de inte har något annat att göra?
  Visst kan det vara bra att veta vad hastigheterna ligger på, men med tanke på de mängder variabler som gäller så kan det som stämmer ena stunden vara helt ovesäntligt nästa stund.
  Sen har vi kommentarerna som alltid smyger fram om att "mitt mobila bredband ska ge 7.2Mbit/s, men det får jag aldrig."
  Det är klart du inte får det. Det är den teoretiska maxhastigheten, om du skulle stå bredvid en mobil-mast och ingen annan skulle använda mobilnätet över huvud taget i din omgivning. Eftersom många delar på bandbredden så kommer hastigheten att sjunka. Det är ett faktum, och ingen bredbandsleverantör försöker säga något annat. Det är därför de säger att hastigheten kan vara "upp till 7.2Mbit". Att klaga på det är att bevisa att du inte brytt dig om att läsa kontraktet som du skrivit på för abonnemanget.


 • Varför Tre inte var med

  3G-nätet i Sverige (utom i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona) ägs och drivs av 3GIS och används av både Tre och Telenor. Där Telenor har täckning har alltså även Tre täckning. Täckningsgraden skiljer sig därför inte åt mellan de två operatörerna eftersom det är samma nät, men olika operatör. För den som tycker att det är oklart kan man jämföra med Banverket som äger och driver järnvägsspåren, men Öresundståg, SJ med flera trafikhuvudmän delar på utrymmet. Det tekniska fel som Barometern anger har alltså sannolikt inte med nätet att göra utan förmodligen med den dator eller dongel som man använde.


 • Okunskap

  TeliaSonera och Tele2 delar radionät för UMTS, resten är opertörsberoende. Det betyder att vägarnna ut ur radionätet, med transmission och till sist Internetaccess är helt olika. Att TeliaSonera preseterar bra resultat betyder med andra ord inte att Tele2 fungerar likadant. Den avvikelse som Barometern noterat behöver alltså inte vara något konstigt alls.


 • Re:Okunskap

  Hur ska gemene man i allmänhet och journalister i synnerhet ha kunskap om nätstruktur hos olika operatörer? Att Tele2 och Telia delar på den 3G-licens som Tele2 vann, så mycket vet nog många. Men hur det sedan realiserades går ju inte att läsa sig till på nätet eller hur? Antar att man måste arbeta hos antingen någon av operatörerna eller en leverantör med insyn för att känna till detta. Frågan är om operatörerna verkligen vill att deras sätt att designa nät ska vara känt publikt? Jag tror inte det, så okunskap hos barometerns journalister tycker jag är rätt orättvist att skriva.Huvudnyheter just nu

Blogg

Vi flyttar till Australien och Melbourne

"I slutet av året lämnar jag och Farquhar Sverige, kylan och mörkret - för att spendera 1 år i Australien och Melbourne."

Senaste nytt lokalt

Senaste blogginläggen

Mest läst just nu på Barometern.se


Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Toyota Avensis 2,0 Touring Business -08
Röd 9.100 mil 108.000 kr
Logga
Bilen
BMW 116 -06
Silver 14.200 mil 79.000 kr
Logga
Bilen
Hyundai ix35 1.6 2WD -14
Grå 2.100 mil 189.900 kr

Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Mekaniker
Nobina söker Mekaniker. Placeringsort Kalmar
Arrow LÄS MER
Rektor
Kalmarsunds gymnasieförbund söker Rektor.
Arrow LÄS MER
Projektledare
Holtab söker Projektledare
Arrow LÄS MER
Direktor
Kalmar Stadsmission rekryterar direktor.
Arrow LÄS MER
Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Lärare i svenska
Ädelfors folkhögskola söker Lärare i svenska
Arrow LÄS MER
VD
IST International söker VD.
Arrow LÄS MER
Säljare & Säljledare
Coop söker Säljare och Säljledare till Baronen, Kalmar
Arrow LÄS MER
Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
IT-konsulter
Atea Sverige AB söker IT-konsulter. Placering Kalmar.
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
SFI-LÄRARE
IRIS COMPETENS söker SFI-LÄRARE. Placeringsort: Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER
Säljansvarig
DEL-TA Produktion AB söker Säljansvarig.
Arrow LÄS MER
Avdelningschef Service och stöd
Länsstyrelsen i Blekinge län söker avdelningschef Service och stöd.
Arrow LÄS MER
Systemtekniker
Växjö kommun söker systemtekniker (kommunledning).
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (61 ST.)
Arrow ANNONSERA