Annons

Landets högsta träd finns i Värmland – eller?

Natur • Publicerad 22 april 2019
Sveriges högsta träd är en gran. Arkivbild.
Sveriges högsta träd är en gran. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges högsta träd växer i skogen utanför värmländska Mölnbacka – i alla fall enligt sajten Skogsforum.se. Rekordhållaren är en 49,3 meter hög gran som är cirka 130 år gammal, rapporterar .

Hur har då rekordgranen hittats? Jo, genom att använda data från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har man lokaliserat områden i landet med väldigt höga träd. Sedan har de högsta träden mätts med lasermätare.

Annons

– Då mäter man avståndet till trädet och toppen och botten och då kan man få fram höjden med ganska bra precision, säger Torbjörn Johnsen, som driver Skogsforum.se.

Om det finns andra träd i landets skogar som också aspirerar på titeln återstår att se. För drygt två år sedan rapporterade tidskriften om en silvergran, även den mätt med laser, som var ännu högre – 49,5 meter hög.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons