Annons

Krubbrelik höjer julstämningen i Betlehem

En träbit som högtidlighålls som en del av Jesus krubba har anlänt i Betlehem.
Reliken är en gåva från påven som ges tillbaka efter hundratals år – i tid till julfirandet.
Religion • Publicerad 30 november 2019
Francesco Patton, den katolska kyrkans väktare av det heliga landet, håller upp reliken i dess ornament i Födelsekyrkan i Betlehem.
Francesco Patton, den katolska kyrkans väktare av det heliga landet, håller upp reliken i dess ornament i Födelsekyrkan i Betlehem.Foto: Majdi Mohammed/AP/TT
Träreliken i närbild.
Träreliken i närbild.Foto: Mahmoud Illean/AP/TT
Palestinska kristna firar det årliga tändandet av ljus i en stor julgran på Krubbtorget i Betlehem, samma dag som krubbreliken kommit dit.
Palestinska kristna firar det årliga tändandet av ljus i en stor julgran på Krubbtorget i Betlehem, samma dag som krubbreliken kommit dit.Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Träbiten har förvarats i Rom i över 1 300 år. Den har nu skänkts till Franciskanerorden, den Katolska kyrkans väktare av det heliga landet (det bibliska Palestina), av Vatikanen och påve Franciskus – vilket blir ett startskott på julfirandet i vad som anses vara Jesus födelseort.

"Inkarnationens mysterium"

Reliken är ungefär två och en halv centimeter lång och hålls innesluten i ett större silverornament. När den fördes till Krubbtorget i Betlehem möttes den av en stor åskådarsamling, som ackompanjerades av ett palestinskt scoutband med säckpipor, trummor och saxofoner.

Annons

Den har förts till Sankt Katarinas kyrka, intill den 1 700 år gamla Födelsekyrkan som ligger ovanpå den grotta som flera kristna samfund anser vara platsen för Jesus födelse.

– Vi vördar reliken eftersom den påminner oss om inkarnationens mysterium och det faktum att Guds son föddes av Maria i Betlehem för mer än 2 000 år sedan, säger Franciskanerordens väktare Francesco Patton, som i samband med detta höll mässa.

Gåva på 600-talet

Patton säger att träbiten skickades till Rom kring år 640 som en gåva från den latinske patriarken av Jerusalem, Sofronius, till den dåvarande påven Theodor I.

Det råder mer eller mindre tvivel kring äktheten i många av de reliker som vördas inom de kristna förgreningarna, men de värderas likväl väldigt högt. Varje år anländer mängder av turister och pilgrimer till Betlehem, många för att besöka grottan under Födelsekyrkan.

När solen gick ned på lördagskvällen hölls en traditionsenlig julgransceremoni på Krubbtorget.

Betlehem ligger på den Israelockuperade Västbanken, vars palestinska befolkning innefattar en liten kristen minoritet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons