Annons

EU-sanktioner förlängs igen

EU • Publicerad 20 juni 2019
Rysslands president Vladimir Putin i ett tal i Simferopol på Krim i mars. Nu förlänger EU återigen sina sanktioner mot halvön, på grund av den ryska ockupationen. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin i ett tal i Simferopol på Krim i mars. Nu förlänger EU återigen sina sanktioner mot halvön, på grund av den ryska ockupationen. Arkivbild.Foto: Yuri Kadobnov/AP/TT

EU-länderna förlänger sina sanktioner kring oron i Ukraina, både vad gäller Krimhalvön och det ekonomiska utbytet med en rad statskontrollerade ryska företag.

Krim-sanktionerna innebär bland annat ett förbud för EU-företag att importera varor från det ryskockuperade Krim och flottstaden Sevastopol, att köpa fastigheter i området och att exportera vissa varor som bland annat används inom telekom- eller oljeindustrin. Dessutom förbjuds europeiska kryssningsfartyg från att angöra halvön, förutom vid nödlägen.

Annons

Sanktionerna gäller nu åtminstone fram till den 23 juni nästa år.

På EU-ledarnas toppmöte i Bryssel på torsdagskvällen godkändes även en förlängning i ytterligare sex månader av de ekonomiska sanktionerna mot en rad ryska statsbolag, som annars skulle ha löpt ut i slutet av juli.

Sedan tidigare har sanktionerna även förlängts mot 170 ryska och ukrainska politiker, tjänstemän och militärer vars agerande anses ha undergrävt Ukrainas territoriella integritet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons