Annons

Kinas yuan pressas i handelskriget

Ekonomi • Publicerad 17 maj 2019
Kinas yuan har tappat nästan 3 procent mot dollarn sedan USA:s president Donald Trump den 5 maj flaggade för en ny runda höjda tullar. Arkivbild.
Kinas yuan har tappat nästan 3 procent mot dollarn sedan USA:s president Donald Trump den 5 maj flaggade för en ny runda höjda tullar. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den kinesiska valutan, yuanen, har sjunkit nästan 3 procent mot dollarn under de senaste veckornas upptrappade handelskrig mellan USA och Kina. Kursen börjar nu närma sig smärtgränsen för den kinesiska centralbanken på 7 yuan per dollar, rapporterar Reuters med hänvisning till tre ej namngivna källor.

– Som det ser ut nu, du kan lita på att yuanen inte kommer att falla under 7, säger en av källorna.

Annons

Valutans fall, hittills ned till 6:91 yuan per dollar på den kinesiska så kallade spotmarknaden, tar i och för sig udden av de tullar USA infört mot Kina, men kursfallet skadar förtroendet och skapar ett valutaflöde ut ur landet, enligt en av Reuters källor.

I handeln utanför Kinas gräns, offshore, kostar dollarn samtidigt 6:94 yuan.

För att hejda yuanens kursfall antas Kinas centralbank använda stödköp och andra penningpolitiska verktyg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons