Kim startade insamling för att hedra minnet av sin pojkvän

Kalmar Artikeln publicerades
Joakim Petersson omkom i en bilolycka i november förra året. För att hedra hans minne har hans flickvän Kim Törnqvist startat en insamling till Hjärnfonden och för forskning kring sjukdomen bipolär.
Foto: Mats Holmertz
Joakim Petersson omkom i en bilolycka i november förra året. För att hedra hans minne har hans flickvän Kim Törnqvist startat en insamling till Hjärnfonden och för forskning kring sjukdomen bipolär.

Joakim Petersson dog i en bilolycka den 13 november 2017. För att hedra hans minne har hans flickvän Kim Törnqvist startat en insamling till Hjärnfonden och forskning kring bipolär sjukdom.

På det lilla bordet i Kim Törnqvists lägenhet i Kalmar är ljusen tända. Här trängs fotografier med schweiziska arméknivar, pass och andra saker som var viktiga för Joakim Petersson.

– Jag har gjort ett altare med några av hans grejer. Jocke var scout och friluftsmänniska och knivar och ficklampor var hans grej, berättar Kim Törnqvist samtidigt som Joakims katt Hondis stryker sig kring hennes ben.

Den 13 november 2017 omkom Joakim Petersson i en bilolycka på vägen mellan Ljungbyholm och Smedby. Han blev bara 38 år gammal. På julafton startade hans flickvän Kim Törnqvist en insamling till förmån för Hjärnfonden för att hedra hans minne, en insamling som pågår till och med måndagen den 8 januari.

Joakim Petersson och Kim Törnqvist från Kalmar blev ett par midsommarafton 2011.
Foto: Mats Holmertz
Joakim Petersson och Kim Törnqvist från Kalmar blev ett par midsommarafton 2011.

– Jag fyller år på söndag och på Facebook kom det upp en förfrågan om jag ville starta en insamling och då tänkte jag direkt på Hjärnfonden. Jocke hade diagnosen bipolär och det är en sjukdom i hjärnan som de forskar kring.

För Kim Törnqvist är insamlingen en viktig del i sorgearbetet efter pojkvännen.

– Jag ångrar mycket som jag har gjort och som jag inte har gjort och jag känner att jag måste göra det jag kan. Jag kan inte rädda Jocke, men jag kanske kan rädda någon annan, säger hon.

”Psykisk ohälsa behöver lyftas i skolor och på arbetsplatser, inte bara en temadag om året utan varje dag. Jag tycker idag att det är för mycket fokus på mig, jaget, egot.”

Hon har varit på olycksplatsen många gånger under de här veckorna för att ställa dit blommor och ljus, men hon har fortfarande svårt att förstå.

– Det är så svårt att förstå att han är borta. Han var alltid glad, omtänksam och snäll och älskade att vara ute i naturen.

Psykisk ohälsa är ett vanligt problem, men ändå är det så tabubelagt – vad kan vi göra för att få fler att våga prata om det?

– Först och främst måste vi, alla, acceptera att psykisk ohälsa existerar och att det är en sjukdom, att det är på riktigt. Många kan förstå om man brutit benet eller har cancer, men psykisk ohälsa är svårare att ta på då det "inte syns". Men det går att se om man bara frågar hur personen mår och uppriktigt visar att man bryr sig om svaret. Idag är det annars lätt att fråga när man ses eller hörs "hur är läget", men man tänker inte på att svaret kan vara något annat än "bra".

Kim Törnqvist tycker att psykisk ohälsa är ett ämne som behöver lyftas oftare.

– Psykisk ohälsa behöver lyftas i skolor och på arbetsplatser, inte bara en temadag om året utan varje dag. Jag tycker idag att det är för mycket fokus på mig, jaget, egot. Det är för mycket "sköt dig själv och skit i andra". Jag vill att vi ska ta hand om varandra, visa hänsyn och respekt.