Annons

Kejsarättlingar kräver tillbaka museiföremål

En oro växer i den tyska museivärlden när barnbarnen till barnbarnen till den siste tyske kejsaren, Wilhelm den andre, kräver att få tillbaka tusentals konstföremål som de menar att de här rätt till, rapporterar .
Kultur • Publicerad 19 september 2019
Slottet Charlottenburg i Berlin kan bli av med historiska föremål när ättlingar till den tyske kejsaren Wilhelm den andre nu kräver tillbaka föremål. Arkivbild.
Slottet Charlottenburg i Berlin kan bli av med historiska föremål när ättlingar till den tyske kejsaren Wilhelm den andre nu kräver tillbaka föremål. Arkivbild.Foto: Fritz Reiss/AP/TT

Regimen i det forna Östtyskland beslagtog adelns slott, gods och föremål, och nu vill Hohenzollernfamiljen, ättlingar till Wilhelm den andre, ha tillbaka sina ägodelar.

Ättlingarna har till exempel gjort anspråk på slottet Cecilienhof i Potsdam, som byggdes under släktens regenttid, där de nu vill bo, gratis.

Annons

Familjen har i flera år förhandlat i det tysta med de tyska delstaterna Berlin och Brandenburg, men när dokumenten nu läckt ut till allmänheten växer en oro i landets kultursfär.

Bland annat har de framkommit att föremål från det tyska historiska museet, slottet Charlottenburg och det egyptiska museet i Berlin riskerar att förlora föremål till adelssläkten, om de får som de vill.

Hohenzollernfamiljen vill även få inflytande i hur familjens roll i den tyska historien beskrivs på landets museer.

– Inget demokratiskt land skulle gå med på ett adelsprivilegium i historieskrivningen, säger Winfried Süss på Leibniz-centret för nutidshistoria i Potsdam, till Sveriges Radio.

Förhandlingar i ärendet pågår, men enligt radion är parterna långt ifrån att mötas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons