Kanada till VM-final mot Finland

Två snabba mål i början av andra perioden tog Kanada till ännu en VM-final.
Då satte ”Lönnlöven” in segerrycket och vann till slut enkelt över Tjeckien med 5–1.
Nu väntar Finland i söndagens final.
Ishockey • Publicerad 25 maj 2019
Kanadas Darnell Nurse (mitten) jublar efter sitt 2–0-mål mot Finland.
Kanadas Darnell Nurse (mitten) jublar efter sitt 2–0-mål mot Finland.Foto: Claudio Bresciani/TT

Kanada började VM-turneringen med att förlora mot Finland med 1–3.

Sedan dess har kanadensarna radat upp åtta raka segrar och nu väntar Finland på nytt i finalen i Ondrej Nepela Arena i Bratislava.

Semifinalmötet med Tjeckien blev en enkel match som var avgjord relativt snabbt. Kanada tog ledningen genom Mark Stone som styrde in 1–0 efter drygt fem minuters spel.

Segerrycket kom direkt i andra perioden. Bara tio sekunder hade spelats när Darren Nurse tog köksvägen, runt målet, fram till 2–0 sedan Sean Couturier först skjutit.

Efter 5.06 gjorde Pierre-Luc Dubois 3–0 sedan han lämnats helt fri vid bortre stolpen och Jonathan Marchessault skickat en perfekt passning.

Tjeckerna bytte ut målvakten Patrik Bartosak mot Pavel Francouz, men det gav inte någon effekt.

Kyle Turris och Thomas Chabot såg till att Kanada gick upp till 5–0 i tredje perioden innan Tomas Zohorna reducerade med drygt sex minuter kvar.

Kanada jagar sitt 27:e VM-guld i historien och sitt första sedan 2016 då just Finland besegrades i finalen i Moskva med 2-0. Nationerna har mötts tre gånger tidigare i VM-final med Kanada som segrare varje gång.

Blir det en ny titel går nationen upp i topp jämsides med Ryssland/Sovjet som också har 27 guld.

Senast Kanada spelade final, 2017 i Köln, blev det förlust mot Sverige efter straffar.