Kalmartjej läser till läkare i Transylvanien

Kalmar 2009-08-22 | Uppdaterad 2009-08-23

MVG i alla ämnen och en turlott därtill. Så har det hittills sett ut för de som sökt den svenska läkarutbildningen.
Sofia Brattström från Kalmar ville bli läkare, men kom inte in.


Blir läkare i Rumänien. Sofia Brattström från Kalmar läser medicin i Transylvanien.

Tuff utbildning. ? Jag var beredd på att plugga hårt när jag åkte ned. Och det är verkligen krävande. Men kul. Vi har lärt oss mycket, det märkte jag inte minst när jag jobbade i Nordnorge, säger Sofia Brattström

Ville inte vänta. Först tänkte Sofia Brattström komplettera sina gymnasiebetyg och söka i Sverige. ?Men läkarutbildningen är lång och jag ville komma igång.

Kirurgilektion. Läkarstudenter på medicinska fakulteten Cluj-Napoca övar sig på att sy ihop en grisaorta.

Svenskar överallt. Cluj är fullt av svenska medicinstudenter. Här är Sofia tillsammans med klasskamraterna Mikaela Lingefjärd, Göteborg, Sofie Ellström, Hudiksvall, Annika Henriksson, Boden, Manal Barakat, Örebro och Jeanette Andersson från Gävle.

Anatomilektion. I Cluj-Napoca finns en mängd svenskar som läser till både läkare och tandläkare. Här lektion på tandläkarutbildningens engelskspråkiga program.

Preparat. Redan första terminen får läkarstudenterna börja plugga kroppens uppbyggnad utifrån mänskliga preparat.

Proppat med svenskar. 78 av de 80 eleverna i föreläsningssalen har svenska som modersmål.

FAKTA

Sofia Brattström

Ålder: 25 år

Familj: Pojkvän som pluggar till psykolog. Mamma, pappa och tvillingsyster, alla i vårdyrken: läkare, läkarsekreterare och snart färdig sjuksköterska. Dessutom tre äldre syskon som inte jobbar i vården.

Gör: Studerar till läkare i Rumänien.

Har gjort: Läst ett år på civilingenjörsprogrammet i Uppsala.


Istället började hon studera till civilingenjör i Uppsala.
Men förra hösten hittade hon via internet en läkarutbildning på engelska i Rumänien.
Nu pluggar hon till sitt drömyrke på egen bekostnad i universitetsstaden Cluj-Napoca i Transylvanien.
Det är lektion i fysiologi på det medicinska universitetet Iuliu Hatieganu. Framför professor Simita Suau sitter 80 studenter och lyssnar uppmärksammat när hon föreläser på engelska. Bara två av studenterna i rummet har inte svenska som modersmål. Övriga 78 är svenskar.
En av dem är Sofia Brattström från Kalmar. Hon pluggade till civilingenjör med inriktning på molekylär bioteknik i Uppsala när hon och en kompis förra året av en slump hittade den engelskspråkiga läkarutbildningen i Cluj på internet.
Tillsammans bestämde de sig för att hoppa av sina svenska studier, väninnan läste till veterinär på Ulltuna, och åka ned till Transylvanien för att bli läkare istället.
Båda trivs bra och avhoppen har varit få i klassen som alltså till största delen består av svenskar.
-Alla hjälpte varandra i början och Cluj-Napoca är en trevlig stad, full av studenter.
Sofia känner ingen oro över att hennes rumänska läkarutbildning skulle vara mindre värd än en svensk examen.
-De teoretiska kunskaperna är desamma. Men upplägget på studierna är nog lite annorlunda än i Sverige. Här läser vi alla ämnen parallellt. Dels har vi delprov under terminerna, dels stora prov under tentaperioderna. Kunskaperna gnuggas in. Det gäller att avsätta tid för råplugg för att hinna lära in allt. Man riktigt längtar till helgen då man kan läsa i lugn och ro…
Förutom de medicinska ämnena, som ges på engelska, är studier i rumänska obligatoriskt.
-Det ingår i utbildningen eftersom vi kommer att träffa patienter så småningom i den kliniska delen av utbildningen.
Men det är i Sverige Sofia Brattström vill arbeta i framtiden. Eller möjligen i Norge. I sommar har hon jobbat som läkarstudent i Nordnorge.
-Där finns särskilda tjänster för läkarstuderande. I Sverige kan jag däremot inte arbeta förrän jag fått min legitimation.
Däremot kommer hon att göra tre veckors praktik på länssjukhuset i Kalmar innan hon åker tillbaka till Cluj –Napoca i september.
Sofia Brattström trivs i Rumänien, men hoppas ändå på att så småningom hitta en ledig plats på läkarutbildningen i Sverige. Helst i Uppsala, där hennes pojkvän finns.
-Men flera av mina svenska studiekamrater i Cluj trivs så bra att de planerar att stanna alla sex åren trots att de har så bra betyg att de med några smärre kompletteringar borde kunna komma in i Sverige.
Att erbjuda läkarprogram på engelska har blivit en lysande affärsidé för fattiga universitet i det gamla Östeuropa. Ett 40-tal östuniversitet erbjuder nu både läkare- och tandläkareutbildning på engelska mot betalning. Mer än 2 000 svenskar läser till läkare utanför Sveriges gränser för egna pengar
Den verkliga boomaren bland universitet som satsat på engelskspråkig läkarutbildning är just Iuliu Hatieganu. Inbäddad bland Transsylvaniens gröna kullar ligger Cluj-Napoca som de senaste två åren fått uppleva en fullständig invasion av svenskar. Via internet har det snabbt spridits att här fanns både låga avgifter och i princip inga som helst intagningskriterier. Bara att åka ned och skriva in sig.
Redan nu upptas 30 procent av platserna på det engelska programmet av svenskar. För två år sedan var de bara 14 stycken fördelade över den sex år långa utbildningen. Nu är de 134. Tandläkarprogrammet har haft samma utveckling, årskurs ett och två har tillsammans just nu 48 studenter från Sverige.
Och de flesta vi talar med tror att svenskarna bli ännu fler i Cluj nu till hösten. Flera har kompisar som nu pluggar sitt andrahandsval i Sverige, men egentligen vill bli läkare eller tandläkare och hoppas kunna börja på Iuliu Hatieganu i september.
-När jag kom in fanns det fortfarande fler platser än sökande, säger Sofia Brattström. Utbildningen var inte så känd. Men framöver blir det antagligen svårare att komma in.
Drygt 30 000 per år kostar det att studera medicin i Cluj. Det är betydligt billigare än i t ex Polen, där avgifterna nu ligger runt 100 000 kronor.
Hos lärarna och professorerna på Iuliu Hatieganu märks en lätt förvåning, men påfallande glädje över den stora anstormningen av svenskar. Till hösten kommer universitet för första gången att sätta upp klara regler för vad som krävs för att komma in.
Många av svenskarna vi pratar med säger att de trots höga betyg inte haft en chans att komma in i Sverige där det i princip krävs MVG rakt över för att ens kvalificera sig till lottning. Men vi träffar också Per från Falkenberg som inte alls hade särskilt bra gymnasiebetyg:
-Jag hade runt 11, men det funkar ändå. Motivation är allt. Det är det som är bra här. Alla kommer in, men sedan gäller det att hänga med och plugga som en blådåre för att inte åka ut.

Eva AxelssonKommentarer

 • Kanske lite flera utbildningsplatser

  Detta säger allt om bananrepubliken Sverige.

  Skicka svenska ungdomar med MVG till Rumänien,
  för att sedan ta hit polska läkare el andra,
  som dessutom många har svårt att förstå.


 • Billigare

  Hej G och G på G !
  De flesta av dessa ungdomare kommer antagligen att jobba i Sverige i framtiden, så det är en bra affär för staten och för oss som ev kommer att behöva uppsöka läkare.


 • Njaaaa

  Jag har jobbat i Polen och träffat flera svenskar som pluggar till läkare där. I öststaterna har man gjort det till en industri att utbilda svenska B-studenter. Det är naturligtvis inte så att man inte kommer in på någon läkarlinje om man har mvg i alla ämnen. Jag pluggar själv till läkare i Sverige, och jag hade verkligen inte mvg i alla ämnen...Allt fler tomma butiker i Kvasten

Kalmar [Uppdaterad i går 16:28]

Kvastens handelshus har nyss firat 50 år – men innehållet i gallerian ekar tomt. Fastighetsförvaltaren söker en helhetslösning, men ingen lösning är klar. Läs mer

 

Kvasten

Vilken typ av butik hoppas du öppnar i Kvastenhuset?

Visa resultat
Huvudnyheter just nu

Allt fler tomma butiker i Kvasten

Kalmar [Uppdaterad i går 16:28]

Kvastens handelshus har nyss firat 50 år – men innehållet i gallerian ekar tomt. Fastighetsförvaltaren söker en helhetslösning, men ingen lösning är klar. Läs mer

 

Kvasten

Vilken typ av butik hoppas du öppnar i Kvastenhuset?

Visa resultat
Kalmarredaktionen

Välkommen med tips till oss.
Nyhetschef: 0480-592 80
Södra Långgatan 33
nyhetschefen@barometern.se

. . 

Stadsdelar

Är det viktigt för dig i vilken del av stan du bor i?

Visa resultatBonus

Besök Kalmar slott som du aldrig sett det förut

I mörkaste hålor och högsta torn. Följ med på en rundtur bland legender, kungar, vardag, fest, fängelsehålor och frågelek.

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste nytt lokalt

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste blogginläggen

Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Hyundai ix35 1.6 2WD -14
Grå 2.100 mil 189.900 kr
Logga
Bilen
Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD V6 (241hk) -12
Svart metallic 3.500 mil 389.000 kr
Logga
Bilen
Opel Astra 1,4 Turbo ECOTEC 140hk -10
Blåmetallic 6.200 mil 109.900 kr

Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
Redovisningskonsulter
Ekonomibyrån i Uppvidinge AB söker redovisningskonsulter. Placering Åseda.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER
Telemontör
LR-Installation AB söker telemontör. Placering Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Mekaniker
Nobina söker Mekaniker. Placeringsort Kalmar
Arrow LÄS MER
SFI-LÄRARE
IRIS COMPETENS söker SFI-LÄRARE. Placeringsort: Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Compliance officer
Länsförsäkring Kronoberg söker Compliance officer. Placering Växjö.
Arrow LÄS MER
Bilplåtslagare/Skadereparatör
Toyota Verkstad söker Bilplåtslagare/skadereparatör i Kalmar
Arrow LÄS MER
Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Krisberedskapssamordnare
Länsstyrelsen i Blekinge län söker Krisberedskapssamordnare.
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
Verktygsmaskinoperatör
Tornborgs Maskinfabrik AB söker verktygsmaskinoperatör.
Arrow LÄS MER
Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
Redovisningsekonom
CA Fastigheter AB söker redovisningsekonom.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (73 ST.)
Arrow ANNONSERA