Annons

Källare på väg att rasa in i 1600-talshus

För ett år sedan upptäcktes sprickor i Appeltofftska husets källarvalv. Sprickbildningen eskalerar och i ett läge var rasrisken akut. Frågan är hur stort problemet med sättningar är på Kvarnholmen.
Kalmar • Publicerad 11 december 2017
Vid ett läge var rasrisken akut i huset.
Vid ett läge var rasrisken akut i huset.

Byggnadsminnet Appeltofftska huset uppfördes i mitten av 1600-talet och är ett av Kalmars äldsta hus. För ett år sedan upptäcktes sprickor i källarväggen, en sprickbildning med akut rasrisk. Fastighetsägaren monterade upp stöttor invändigt. Men för att kunna reparera och återställa källargrundmuren behöver trottoaren, också den en av de äldsta i Kalmar, mot Stortorget tas upp eftersom trycket mot väggen kommer från det hållet. Ett 12 meter långt schaktområde längs med huset ska grävas ur och för detta behövs länsstyrelsens tillstånd. Det kom i förra veckan.

Appeltofftska huset är ett av Kalmars äldsta. Jordmassor har pressat på källarväggarna så de hållit på att rasa.
Appeltofftska huset är ett av Kalmars äldsta. Jordmassor har pressat på källarväggarna så de hållit på att rasa.

Skälet till att sprickorna uppstått är inte klarlagt, men tänkbara anledningar är enligt fastighetsägaren att dålig vattenavrinning, vibration från trafik och evenemang på Stortorget. Ägaren menar att det borde göras en vibrationsmätning för att se vilken inverkan trafiken har på marken och byggnaden.

Annons

Länsstyrelsen har flaggat upp problematiken med Appeltofftska för kommunen och redan nu har infarten till den tillfälliga parkeringen på torget bytt håll och sker numer från Östra Sjögatan så att bilarna inte kör nära huset.

Kommunen, som äger bland annat Rådhuset, har inte sett några skador på sina egna centralt belägna hus, men frågan är hur stort problem det är med sättningar på Kvarnholmen.

– Länsstyrelsen har flaggat upp att det kan finnas sättningar på Kvarnholmen. På deras inrådan ska vi titta på det här. Det berör hela Kvarnholmen och Malmen. Vi har inga planerade åtgärder i dagsläget, vi ska först se vad det finns för underlag, säger Gunilla Svensson, fastighetschef på Serviceförvaltningen.

Stadsmuren, som också drabbats av rejäl sprickbildning, är under reparation. Ett annat äldre hus intill Hotell Witt har fick för några år sedan omfattande sprickbildningar i källaren, och reparerades. Ytterligare ett hus där sättningar inträffat är en fastighet på Strömgatan. Något sammantaget grepp över statusen för Kalmars äldre hus har inte tagits.

– Det finns inget uppdrag kring detta, säger Björn Strimfors, stadsarkitekt.

Redan för några år sedan fick stadsbussarna sluta köra på Kvarnholmen och gatorna runt Stortorget. Anledningen - det blev sättningar i de gamla husen längs gatorna och i stadsmuren.

– Kalmar kommun krävde att vi inte skulle köra bussarna där längre. Det blev sättningar i bebyggelsen och i stadsmuren, berättar Carl-Johan Bodell, trafikdirektör på KLT, Kalmar läns trafik.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons