Just nu: Annie Lööf håller presskonferens

Nyheter Artikeln publicerades
Centerns partiledare Annie Lööf (C).
Foto: Claudio Bresciani/TT
Centerns partiledare Annie Lööf (C).

Två olika förslag till politiska överenskommelser finns nu klara att ta ställning till för partierna i helgen. Det gäller ett sakpolitiskt utkast till överenskommelse mellan S, MP, C och L samt ett förslag på överenskommelse mellan M, C, KD och L. Dokumenten finns publicerade på partiernas hemsidor.

Centerpartiets ledning står bakom S-ledaren Stefan Löfven i en statsministeromröstning, säger C-ledaren Annie Lööf.

Utkastet till överenskommelsen mellan S, MP, C och L publiceras nu på de fyra partiernas hemsidor. Det är ett omfattande dokument på 16 sidor och 73 specifika punkter.

Utkastet bygger på att Stefan Löfven förs fram som statsminster.

"Genom denna överenskommelse accepterar Centerpartiet och Liberalerna att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna." heter det i förslaget.

-Som vi alla vet har vi haft ett svårt parlamentariskt läge i Sverige. Vi har målmedvetet jobbat för att lösa regeringsfrågan, när alla låst fast sig i sina positioner har vi sökt vägar framåt, säger Lööf vid en presskonferens.

Värnskatten ska avskaffas från 1 januari, enligt förslaget som S; MP, C och L förhandlat fram. En grön skatteväxling på totalt 15 miljarder kronor i form av höjda miljöskatter samtidigt som skatten sänks på arbete och företagande.

Enligt utkastet ska de fyra partierna samarbeta om budgeten, år för år. Men siktet är att det ska räcka hela mandatperioden, det vill säga till 2022.

"Budgetsamarbetet innefattar de förändringar som partierna i vårändringsbudget 2019 är överens om att göra av den av riksdagen beslutade statsbudgeten samt de större reformer som partierna är överens om ska genomföras under mandatperioden i därpå följande vårpropositioner och budgetpropositioner", står det i utkastet.

Rut-avdraget byggs ut kraftigt, enligt förslaget från S, MP, C och L. Taket tredubblas och utvidgas till fler tjänster.

Förslaget innehåller också ett avskaffande av ränta på uppskovsbeloppet, det vill säga på gamla vinster från bostadsförsäljningar.

Fri hyressättning vid nyproduktion införs. Samtidigt ska förhandlingssystemet för befintliga hyresrätter reformeras.

Av utkastet till överenskommelse mellan S, MP, C och L framgår också att Vänsterpartiet ska hållas utanför inflytande.

"Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden", heter det i förslaget.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.