Annons

Johansson: "Mina tjejer vädrar lite blod"

Vinst i gruppfinalen mot Ryssland innebär att Sverige får med sig maximala fyra poäng till VM:s mellanrunda.
I nästa fas väntar dock stenhårt motstånd.
Handboll • Publicerad 5 december 2019
Montenegro och den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson är ett av landslagen Sverige får möta i mellanrundan av handbolls-VM i Japan. Arkivbild.
Montenegro och den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson är ett av landslagen Sverige får möta i mellanrundan av handbolls-VM i Japan. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter fyra raka VM-segrar står både Sverige och Ryssland på maximala åtta poäng i grupp D – på fredagen möts de båda nationerna i en gruppfinal i handbolls-VM.

Vinnaren av mötet i japanska Kumamoto avancerar till mellanrundan med fyra poäng medan förloraren får nöja sig med två eftersom poäng från inbördes möten tas med dit. Trean Japan kommer att gå vidare med noll poäng.

Jagar fyra poäng

Annons

Mellanrundan drar i gång på söndag för svensk del och då väntar matcher mot lag från grupp C. På fredagen gör den obesegrade duon Spanien och Montenegro, som tränas av den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson, upp om gruppsegern och att få med sig fyra poäng.

– Det är klart att vi är otroligt nöjda med två poäng, men jag tror också att mina tjejer vädrar lite blod nu. Nu kan vi nog bli tuffa att tas med fortsättningsvis, sade Per Johansson efter segern mot Rumänien.

Där bakom kämpar Ungern och Rumänien om tredjeplatsen. Oavsett utfall i den matchen kommer trean från grupp C gå vidare med noll poäng.

Rumänien tränas av svensken Tomas Ryde, som i två omgångar har varit förbundskapten för Sverige (1991–1994, 1999–2002). Kort innan VM i Japan kom beskedet att han får klara sig utan fyra viktiga landslagsspelare eftersom de stängts av misstänkta för dopning i klubblaget Brasov i Rumänien.

Neagu bär Rumänien

Ryde har dock fortfarande kvar världsstjärnan Cristina Neagu, som i fjol utsågs till världens bästa damhandbollsspelare för fjärde gången i karriären, i laget.

Rumänien förlorade stort i VM-premiären mot Spanien (16–31), men vänsternian Neagu har burit ett ungt landslag på sina axlar och har svarat för 30 mål på fyra matcher.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons