Annons

Jan Björklund avgår i höst

Liberalernas partiledare Jan Björklund ställer inte upp för omval, skriver partiet på sin hemsida.
Politik (TT) • Publicerad 6 februari 2019
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Liberalerna har kallat till presskonferens klockan 15 i riksdagen och flera tidningar uppger att partiledaren Jan Björklund kommer meddela att han avgår.

Liberalerna var under regeringsbildningen det parti som framstod som mest splittrat. Flera högt uppsatta partiföreträdare gick öppet på linjen att partiet skulle släppa fram en M+KD-regering som skulle regera med stöd av Sverigedemokraterna – tvärt emot Björklunds linje.

Annons

Det är möjligt att Björklunds avgång kan leda till att Januariavtalet faller, även om det är föga troligt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är ett högriskprojekt att han väljer att meddela sin avgång nu, när partiet är så splittrat. Visst skulle det kunna innebära att partiet drar sig ur januariuppgörelsen. Kristdemokraterna drog sig ur Decemberöverenskommelsen eftersom det interna trycket blev för stort och då föll ju allt som ett korthus, säger Hinnfors och fortsätter:

– Men är det så att man inom Liberalerna är i stånd till att ta det steget är det inte helt otänkbart att Stefan Löfven hotar med extraval. För ett splittrat parti som ligger nära 4 procentspärren innebär det att man kan åka ur riksdagen. Så mycket talar för att man sitter still i båten och i stället satsar på nästa val.

Trots splittringar i frågan om januariavtalet påpekar Hinnfors att det faktiskt var Björkluns linje som segrade i slutändan.

– Han har många uppbackare, det får man inte glömma.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons