Annons

Island fick böter efter Eurovision

Musik • Publicerad 21 september 2019
Hatari framförde "Hatrio mun sigra" i ESC-finalen i Tel Aviv i maj. Gruppen kom på tionde plats i tävlingen. Arkivbild.
Hatari framförde "Hatrio mun sigra" i ESC-finalen i Tel Aviv i maj. Gruppen kom på tionde plats i tävlingen. Arkivbild.Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Arrangörerna av Eurovision Song Contest (ESC) har bötfällt det isländska bidraget efter årets ESC-final i Tel Aviv i Israel. Medlemmarna i den isländska gruppen Hatari höll nämligen upp palestinska banderoller framför kamerorna när resultaten lästes upp i slutet av tävlingen.

Enligt ett uttalande från European Broadcasting Union (EBU) var Hataris kupp en brott mot reglerna. EBU vill inte avslöja hur stora böter man krävt av Islands public service-bolag, men uppger att de "är i linje med tävlingsreglerna". Böterna har ännu inte betalats, eftersom de överklagats.

Hataris nummer väckte uppmärksamhet under Eurovision, dels för att numret var inspirerat av BDSM, dels för att medlemmarna uttalade sig kritiskt mot Israel som land under tävlingen. Hatari kom på tionde plats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons