Annons

Irland EU-röstar i skuggan av brexit

Irland • Publicerad 24 maj 2019
Irlands premiärminister Leo Varadkar hoppas att Irland röstar för EU. Arkivbild.
Irlands premiärminister Leo Varadkar hoppas att Irland röstar för EU. Arkivbild.Foto: Francisco Seco

Den utdragna brexitprocessen och dess effekt på den irländska ekonomin har dominerat EU-valkampanjerna i Irland, som går till valurnorna på fredagen.

Storbritanniens utträde ur unionen riskerar att slå svallvågor över landet, och drabba både handeln och arbetsmarknaden, är budskapet från flera stora partier. De har också uttryckt sin förhoppning att Irlands röster bidrar till att Irland närmar sig EU ytterligare.

Annons

Retoriken har fått fäste. För Irland, som bröt sig loss från Storbritannien för ett århundrade sedan, har grannarnas brexitiver fått närmast motsatt effekt. 93 procent av röstberättigade irländare anser att landet bör stanna i EU, enligt en mätning från institutet Red C Polling gjord i slutet av mars.

– Väljare måste använda sin röst i EU-valet för att visa att de vill stanna i Europas hjärta, sade premiärminister Leo Varadkar tidigare i veckan till Irish Examiner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons