Insändare

Innebär det fria ordet nazistiskt klotter?

Insändare Artikeln publicerades

Så är Almedalsveckan slut, den där veckan när alla ska få chansen att presentera sig, visa upp sig, hålla seminarier - låta ordet vara fritt helt enkelt.

Det fria ordet - demokratins grundpelare och något som Sverige gjort till sin guldpokal i en tävling som inte finns.

I det fria ordet ingår dock inte hot, våld, hets mot folkgrupp och liknande. I alla fall inte i Almedalen, eller?

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i samband med deras tal vid Hamnplan i Visby under politikerveckan i Almedalen 2018.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i samband med deras tal vid Hamnplan i Visby under politikerveckan i Almedalen 2018.

För vår del, vi i Vänskapsförbundet Sverige Israel, har kanske det fria ordet en något annorlunda betydelse än för många andra, de andra som inte har ordet “Israel” inkluderat i någonting. För vår del innebär det fria ordet fritt nazistiskt klotter på vår utställningsplats, fria trakasserier från skalliga killar med stora magar, svarta solglasögon och stora armmuskler som uppmanar till läsning av “Mein Kampf”, och att ett av våra två tält blev förstört i skydd av natten. Det innebär också nya visitkort från polisens utredare, med nya telefonnummer om det skulle hända något “mer”. Jag säger nya för de är inte samma telefonnummer som förra årets, men allt annat är ungefär samma som förra årets fria ord.

För vår del, i Vänskapsförbundet Sverige Israel innebar också det fria ordet fria glåpord som; “Åk tillbaka till Europa!” och “Konflikten tar slut när vi slänger ut er i havet!”

Med detta menar man att israelerna ursprungligen kommer från Europa och borde åka tillbaka dit, samt att när araberna slänger israelerna i havet upphör konflikten för då dör alla israeler och Israel som land upphör att existera. Alltså, när Israel som land upphör att existera blir det frid och fred i Mellanöstern.

För vår del, för oss som vill förbättra relationen mellan Sverige och Israel (som aldrig har varit så dålig som just nu) genom information, innebär också det fria ordet att man fritt kan vräka ur sig vilka anklagelser som helst mot Israel, utan någon som helst grund eller reson, att man fritt kan skälla ut oss eftersom man hatar Israel, samt att när svaren på frågorna man ställde kommer vända ryggen åt oss och gå.

Det fria ordet innebär dessutom att man fritt kan ställa sig vid vårt tält med plakat och skyltar som ljuger om Israel, att man fritt kan omringa vår tältplats med personer som delar ut broschyrer med lögner om Israel, att man fritt helt enkelt kan göra det tillräckligt otrevligt för folk att gå förbi vårt tält och oss, vi som vill förbättra relationen mellan Sverige och Israel genom att dela med oss av fakta.

I Sverige existerar det fria ordet - så länge man inte kränker någon som hatar judar, israeler eller Israel.

Christina Toledano Åsbrink, Israelvän

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.