Ikea-varuhus slutar med kontanter

Gävle Artikeln publicerades
Foto: Åserud,Lise

Ikea i Gävle blir det första Ikea-varuhuset i världen som säger nej till kontanter. Faller testet väl ut kan alla Ikeas varuhus i Sverige bli kontantfria.

Från och med den 1 oktober kommer Ikeas varuhus i Gävle att sluta ta emot kontanter. Och om testet med det kontantfria varuhuset faller väl ut kan detta spridas till samtliga av möbelkoncernens varuhus i Sverige, skriver Ikea i ett pressmeddelande,

– Vi vill erbjuda en fantastisk upplevelse för våra kunder och har tagit reda på vad som är viktigt för dem. Kontanter halkar ner och tillgängliga medarbetare, korta köer och fullt sortiment värderas högt. Vi vill lägga tid på rätt saker för våra kunder och detta test är en del i det, säger Patric Burstein, Customer Experience Manager, på Ikea i Gävle i en kommentar.

Enligt Ikea väljer de flesta av varuhusets kunder redan i dag annat betalsätt än kontanter och kundundersökningar har visat att en majoritet av kunderna inte längre tycker det är viktigt att kunna betala med kontanter.

När kontanterna slopas minskar även risken för rån, bedrägerier och stölder enligt Ikea och ”detta bidrar därför till att göra Ikea till en säkrare plats, både för medarbetare och kunder”, skriver man i sitt pressmeddelande.