Annons

Ikea uppges planera produktion i Etiopien

Ikea planerar att förlägga produktion i Etiopien, uppger SVT Nyheter med hänvisning till egna källor. Företaget säger dock att det inte finns något beslut att gå in i landet.
Ekonomi • Publicerad 31 mars 2018

Sedan oktober i fjol ska möbelföretaget ha testkört bland annat tillverkning av skinn, bambu och textilprodukter i Etiopien, uppger SVT. Enligt SVT Nyheters källor i landet har Ikea kartlagt hur tillverkningen ska kunna placeras i huvudstaden Addis Abeba. Företaget uppges planera att hyra in sig i fabriker och lägga ut produktionen. Ikea ska dock inte äga och driva fabriken.

En talesperson för Ikea säger till TT att Etiopien är ett av flera länder i Afrika där företaget undersöker möjligheterna att etablera verksamhet, men att inget beslut är taget.

Annons

– Vi har inte fattat några beslut om att gå in i Etiopien och vi har ingen som helst verksamhet där. Vi tittar hela tiden på en rad olika länder, så vi har haft medarbetare på plats i Etiopien. Men det stämmer inte att vi har någon testproduktion eller några lokaler, säger Mattias Hennius från Ikeas pressavdelning.

– Om det blir så, så kommer vi att berätta det, fortsätter Hennius.

Regeringspartiet EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Regimen har gjort sig skyldig till upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons