Annons

Martin Tunström: Högt mänskligt pris väntar Kalmar län

Turismnäringen gynnas i Kalmar län, men priset blir hälsomässigt mycket högt för länet när regeringen släpper på reserestriktionerna för symptomfria.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 juni 2020
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
När reserestriktionerna hävs räknar myndigheten med ökad smittspridning i Kalmar län.
När reserestriktionerna hävs räknar myndigheten med ökad smittspridning i Kalmar län.Foto: Ulrika Bergström

De flesta lär ha andats ut. Semestern är räddad! Beskedet från statsminister Stefan Löfven att reserestriktionerna hävs för symptomfria är särskilt efterlängtat i ett besökslän som Kalmar.

Men hjärtat och hjärnan reagerar olika. Uppgifter till Barometern talar om att Folkhälsoinstitutet genomfört beräkningar utifrån resmönster för hur det ökande resandet kommer att påverka cornaläget i Hallands, Dalarnas, Gotlands och Kalmar län.

Annons

Från mitten av juli väntas antalet cornasmittade öka. I augusti när toppen nås behöver sjukvården i Region Kalmar 80 vårdplatser enligt värsta scenariot för att hantera länspatienter som smittats på grund av att sjuka inresa turister reser till Kalmar och Öland. Hur många smittade som sedan behöver avancerad vård i exempelvis Stockholm är oklart.

Vårdpersonal får nog förbereda sig på att Stockholmares semesterdrömmar omvandlar deras egna lediga augustiveckor till arbetstid på sjukhusen.

Det är alltså inte så att restriktionen inte ger någon effekt i smittskyddet. Smittskyddsläkaren i Blekinge hör också till dem som uttalat sig mycket kritiskt mot beslutet.

Svensk krishantering brukar vila på närhetsprincipen, som denna gång tonats ned. Skolor har stängts i hela landet, trots att smittan är mer utspridd i Stockholm.

Regionalt anpassade restriktioner verkar inte alls ha övervägts, trots att de efterfrågats av smittskyddsläkare i Kalmar och Blekinge. Det skulle kunnat vara ett alternativ när det gäller resor för att stoppa spridningen av corona från Stockholm till Kalmar och från Kalmar till Öland. Så skulle viruset kunna hanteras samtidigt som många ändå får möjligheten att resa till sommarparadisen på fastland och Öland.

Annons
Annons
Annons
Annons