Annons

Hett om arbetskraftsinvandring på L-möte

Arbetskraftsinvandringen orsakade het debatt på Liberalernas landsmöte.
Till slut landade partiet i att inte säga ja till mer generösa regler för att byta spår i asylprocessen.
Politik • Publicerad 16 november 2019
Frågan om spårbyte och arbetskraftsinvandring blev hett på Liberalernas landsmöte.
Frågan om spårbyte och arbetskraftsinvandring blev hett på Liberalernas landsmöte.Foto: Pontus Lundahl / TT

Debatten började med en motion som föreslog enklare regler för så kallat spårbyte, alltså att den som fått avslag på sin asylansökan i stället kan ansöka om arbetstillstånd.

Förslaget väckte starkt motstånd hos många ombud och flera var uppe i talarstolen och varnade för att enklare regler kan öka risken för missbruk och att det blir en genväg runt lagstiftningen, ett sätt att gå före i kön.

Annons

Även partiledaren Nyamko Sabuni är skeptisk till att förenkla reglerna.

– Den dagen vi började tillåta spårbyte, så skapade vi en pull-effekt, säger hon.

– Det skapar orättvisa regler gentemot dem som inte kommer till Sverige och byter spår, utan som söker jobb utifrån så som vi önskar att det ska ske.

Men ungdomsförbundet LUF ville ha mer generösa regler och argumenterade för att man inte ska hindra människor som vill arbeta.

– Vi ska inte jävlas med människor, vi ska skapa möjligheter, sade Elin Hjelmestam.

Landsmötet var så splittrat att ett särskilt utskott fick i uppgift att hitta en kompromiss och tydligare skrivningar. Resultatet blev att partistyrelsen styrde undan förslaget om mer generösa regler, och hänvisade till den pågående migrationsutredningen, där alla riksdagspartier ingår.

I motiveringen står bland annat att det är tveksamt om spårbytet behöver göras mer generöst nu, innan man har gjort en ordentlig analys av för- och nackdelar med nuvarande system, som gjordes mer generöst 2014.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons