Annons

Katastrofen i Kalifornien – det nya onormala

Över en kvarts miljon människor är på flykt från de kraftiga bränderna i Kalifornien, som kostat minst 31 människor livet.
Camp fire-branden i norr är på väg att bli den dödligaste i delstatens historia.
USA • Publicerad 12 november 2018
Rester av en utbränd bensinmack i Pulga utanför Paradise i Kalifornien.
Rester av en utbränd bensinmack i Pulga utanför Paradise i Kalifornien.Foto: Noah Berger/AP/TT

Hittills har 29 människor bekräftats döda i eldsvådan som kallas "Camp fire", vilket är samma dödssiffra som i den förödande skogsbranden i Griffith park i Los Angeles 1933 – den hittills dödligaste branden i delstatens historia.

Av staden Paradise norr om Sacramento finns inte mycket kvar: Fler än 6 700 byggnader har slukats av elden där.

Annons

Under söndagen var knappt en fjärdedel av branden under kontroll. Släckningen väntas ta runt tre veckor, enligt delstatens myndighet för skogs- och brandskydd, Cal Fire.

Lågorna drog fram över Paradise med en sådan fart att flera invånare tvingades lämna sina bilar och springa nedför den enda vägen ut ur bergsstaden. Flera kroppar har hittats i och utanför utbrända fordon och närmare 230 människor saknas fortfarande i området.

Över 300 000 människor har tvingats lämna sina hem runt om i Kalifornien, varav 170 000 i Los Angeles, rapporterar CNN.

I södra Kalifornien växer "Woolsey"-branden. Mellan fredag och söndag blev den dubbelt så stor och myndigheter uppmanar 250 000 invånare i närliggande områden att lämna sina hem.

I Los Angeles har två personer hittats döda till följd av bränderna, vilket för upp den totala dödssiffran i den pågående katastrofen i Kalifornien till 31. Heta och torra vindar på 18 meter per sekund, med vindpustar på upp till över 30 meter per sekund, väntas blåsa fram till på tisdag och ge extra syre åt bränderna.

– Vindarna blåser redan och det kommer att blåsa de närmaste tre dagarna. Ditt hus kan byggas upp men du kan inte få tillbaka livet, säger Daryl Osby vid räddningstjänsten i Los Angeles.

Enligt Kaliforniens guvernör Jerry Brown är det bara för delstatens befolkning att vänja sig vid katastrofläget.

– Det här är inte det nya normalläget, det är det nya onormala läget. Och det här nya onormala kommer att fortsätta. Definitivt de kommande 10, till 15 till 20 åren, säger Brown vid en presskonferens.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons