Annons

Här lagas årets hemligaste middag

I morgon smäller det. Men Nobelmiddagens meny är en väl bevarad hemlighet – fram till dess att de 1 350 gästerna sätter sig bords.
Nobel • Publicerad 9 december 2019
Full fart i Nobelköket i Stockholms stadshus inför Nobelfestligheterna på tisdag. Nobelkocken Sebastian Gibrand ser till att alla 47 kockarna är sysselsatta.
Full fart i Nobelköket i Stockholms stadshus inför Nobelfestligheterna på tisdag. Nobelkocken Sebastian Gibrand ser till att alla 47 kockarna är sysselsatta.Foto: Jonas Ekströmer/TT
18-årige kockeleven Oscar Sandqvist från Hässleholm gör debut i Nobelköket.
18-årige kockeleven Oscar Sandqvist från Hässleholm gör debut i Nobelköket.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kasper Kleihs, Frida Forsén och Gabriella Forsén samsas bland såskastrullerna.
Kasper Kleihs, Frida Forsén och Gabriella Forsén samsas bland såskastrullerna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det råder febril men kontrollerad aktivitet i köket i Stockholms stadshus, ett förvånansvärt litet kök med tanke på gästantalet. 47 kockar är inblandade i förberedelserna av menyn – vilket i det här skedet innebär hackande av grönsaker i högt tempo – och trots den strikta hierarkin i köket är det tydligt att det finns en laganda.

– Snart är vi i mål. Det är hög fart i produktionen och det känns otroligt bra med det här fantastiska teamet. Jag känner mig trygg med de här kockarna, säger Sebastian Gibrand.

Förberett ett år

Annons

Förfrågan om att ansvara för årets Nobelmiddag, tillsammans med konditor Daniel Roos, kom strax efter Gibrands silvermedalj i världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d'or, i januari. Tanken med årets meny är att använda alla delar av råvarorna för att minska matsvinnet.

– Jag har jobbat snart ett år med att förfina den här menyn för att kunna servera till perfektion på tisdag, säger Sebastian Gibrand.

Men att tillhandahålla över 1 000 gäster perfekt tillagad mat handlar om mer än bra råvaror och optimala recept.

– Det som absolut inte får gå fel är tajmningen. Det gäller att vi får ett flöde så att vi kan servera varm mat utan att den hinner svalna. Så det är planeringen som kommer vara avgörande.

"Många förebilder"

I Nobelköket jobbar rutinerade kockar under fyra dagar sida vid sida med unga kockelever som får chansen att lära av mästarna.

– Det betyder väldigt mycket, det är jättemånga kända kockar och förebilder som är här, säger 18-årige kockeleven Oscar Sandqvist från Hässleholm, medan han hackar lök på en stor, grön skärbräda.

– Det är lite nervöst. Man har inte riktigt jobbat med de här mängderna tidigare. Men just nu känns det bra, det är tryggt och alla är snälla och peppar varandra, säger han.

Maten kommer i vanlig ordning att serveras på Nobelservisen som togs fram 1991, inför 90-årsjubileet, och består av 24 390 delar – varav 5 400 glas, 9 540 porslinsdelar och 9 450 olika bestick.

Lisa Mattsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons