Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Inbrott och skadegörelse i centrala Växjö.
Bilbrand och vildsvinskrock utanför Kalmar.
Publicerad 13 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Två lägenheter vid Storgatan i centrala Växjö ska ha utsatts för inbrott på natten till söndagen.

– Man har krossat rutor på två lägenheter och berett sig tillträde dit. Och man har kastat ut en tv, säger Per Bergendahl, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Annons

Annars är det oklart om något annat stulits. Tekniker ska undersöka lägenheterna på måndag.

En man i 25-årsåldern misstänks för skadegörelse på O'Learys i Växjö. Händelsen inträffade vid 01-tiden på natten till söndagen.

– I samband med betalning slår han sönder betalkortsterminalen framför ögonen på bartendern, säger Per Bergendahl, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Mannen samt vittnen förhördes på plats. Den misstänkte avvisades sedan.

Kalmar län

Vid midnatt mot söndagen tog en personbil eld på riksväg 25 vid Smedby. Larmet om branden kom klockan 00.03.

– En bil hade börjat brinna under färdens gång och branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom på plats, säger Magnus Andersson, operatör vid Trygghets- och larmcentralen (TLC) i Kalmar.

Föraren ska ha hunnit stanna till, slå larm och stod sedan utanför bilen när den brann. Vägen stängdes av i riktning mot Kalmar medan det var begränsad framkomlighet i riktning mot Nybro.

– Bärgare har varit på plats och hämtat upp fordonet och man börjar nu släppa på trafiken, säger Andersson klockan 00.40.

Trafikverket satte prognosen för hur länge arbetet där kunde hålla på till klockan 01.

En bilförare krockade med ett vildsvin på E22 mellan Rinkabyholm och Ljungbyholm på natten till söndagen.

Annons

– Det är rätt så gott om vildsvin i det området, säger Magnus Andersson, operatör vid Trygghets- och larmcentralen (TLC) i Kalmar.

Larmet om olyckan i södergående riktning på E22 kom klockan 04.36. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

Föraren ska ha varit ensam i bilen och hade kunnat ta sig ur fordonet på egen hand.

– Personen är avförd till sjukhus för observation och ska ha klagat på ryggont i samband med smällen, säger Andersson.

Trafiken påverkades vid händelsen och bilen behövde bärgas. Prognosen för när arbetet kunde vara färdigt sattes till klockan 06.

Strax före klockan 03 skulle polis kontrollera en bilförare på riksväg 34 i Blomstermålatrakten.

Men de ville inte föraren, en kvinna i 50-årsåldern. Hon uppges ha försökt köra ifrån polisen och efter några minuter ska det sedan ha tagit stopp inne i Blomstermåla.

Kvinnan togs med för provtagning och misstänks för drograttfylleri samt olovlig körning. Bilen togs även i beslag av polisen.

Även passageraren, en kvinna i 20-årsåldern, togs med för provtagning misstänkt för ringa narkotikabrott.

En misstänkt drogpåverkad man i 45-årsåldern togs med för provtagning under natten. Han observerades av polis vid en mack i området Malmen i Kalmar vid 01-tiden.

Annons

Mannen misstänks även ha stulit en cykel som han hade med sig. Den togs i beslag.

Sverige

Polis och räddningstjänst ryckte under natten ut till två bränder i Västerås kommun. Larmet om den första branden, i en pizzeria, kom vid 00.20. Knappt en timma senare larmades det om ytterligare en brand, i en fabrikslokal cirka två mil från den första.

– Ingen person har skadats vad vi vet i nuläget, säger Torsten Hemlin vid polisen.

Det för tidigt att säga hur bränderna har startat eller om de har något samband med varandra. Polisen utreder båda händelserna som misstänkta mordbränder. (TT)

Två personer har förts till sjukhus i samband med bränder i ett bostadshus i Malmö, rapporterar Aftonbladet. Larmet kom vid 23 på lördagskvällen.

– Det var en fullt utvecklad brand i en av lägenheterna och en separat brand i trapphuset. Våra rökdykare har rapporterat att de kände doften av brandfarlig vätska, säger räddningstjänstens Torbjörn Krokström till tidningen.

Personerna som fördes till sjukhus uppges ha andats in rök och båda bränder är släckta.

– Vi tittar på möjligheten att branden eventuellt kan vara anlagd. Normalt sett börjar det ju inte bara brinna i en trappuppgång, säger polisens presstalesperson Patric Fors. (TT)

Världen

Minst elva personer har dödats och femton saknas sedan tyfonen Hagibis dragit in över Japan.

Delar av Nagano står under vatten sedan floden Chikuma svämmat över, och ett fraktfartyg har sjunkit i Tokyobukten.

Annons

Räddningsinsatser pågår i flera delar av landet som drabbats av jordskred och översvämningar. I staden Nagano i centrala Japan har flodvatten forsat in och når upp till andra våningen på vissa bostäder, rapporterar NHK.

Tv-bilder visar hur personer lyfts med helikopter från taken till de översvämmade husen.

Minst 124 personer har skadats i ovädret, som nådde Tokyoområdet på lördagen. Fler än sju miljoner människor rekommenderades att evakuera, däribland boende vid Chikumafloden. (TT)

En byggnadsarbetare omkom, tre saknas och närmare 18 skadades i samband med att ett hotell som är under uppbyggnad kollapsade i amerikanska New Orleans.

Hotellet tillhör kedjan Hard Rock och Timothy McConnell, brandkårschef i staden, uppger att det var de åtta till tio översta våningarna som rasade.

– Det är en mycket farlig situation och byggnaden är fortsatt instabil. Mer av byggnaden kan komma att rasa samman, säger han.

Flera närliggande byggnader har evakuerats. Det är oklart vad som orsakade olyckan. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons