Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Bil in i grind vid Länssjukhuset i Kalmar.

Två i bråk på nattklubb i Växjö.

Kalmar län

Sent på fredagskvällen inträffade en singelolycka med personbil på Lasarettsvägen nära Länssjukhuset i Kalmar.

Larmet om olyckan kom klockan 23.40. En bil ska ha åkt in i en grind och krockat med ett betongfundament precis vid sjukhuset.

– Föraren kunde således själv knata in på akutmottagningen, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen i region syd.

Räddningstjänst var på plats, men inte ambulanspersonal. Vid midnatt är polis kvar och inväntar bärgare, enligt Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Polisen har ingen misstanke om brott och enligt jourhavande förundersökningsledare i Kalmar ska det inte ha varit några direkta personskador.

Polisen rapporterar om fyra viltolyckor i länet, men ingen person ska ha skadats fysiskt vid dem.

Kronoberg

En man i 18-årsåldern misstänks för misshandel inne på en nattklubb i centrala Växjö vid 03-tiden på natten till lördagen.

– I samband med stängning, när de skulle hämta ut sina jackor, så hamnar två herrar i en dispyt i trappan, säger Andreas Arvidsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

En av dem ska ha då slagit den andre i ansiktet.

– Han får en spricka i ögonbrynet, säger Arvidsson.

Den skadade mannen, som också är i 18-årsåldern, skulle ta kontakt med sjukvården på egen hand, enligt polisen.

Tidigt på lördagsmorgonen kom larm om brand i en personbil på riksväg 25, i närheten av Fagrabäcksrondellen i östra Växjö.

Larmet om branden kom klockan 06.13. Räddningstjänst åkte till platsen.

Bilen hade börjat brinna under färd och rykte lite när räddningstjänsten kom fram. Ingen person ska ha skadats vid händelsen.

Sverige

Strax före klockan 23.30 larmades polisen om att två personer knivhuggits utomhus på Skranta i Karlskoga.

Det var den ene av de två männen som ringde polisen och berättade att han och hans kompis var skadade. Även vittnen ska ha hört av sig till polisen om händelsen.

– De är talbara och vid medvetande båda två och förda till USÖ i Örebro för vård, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, inledningsvis.

En av dem ska vara allvarligt skadad.

Polis har spärrat av en misstänkt brottsplats samt platsen där männen hittades.

– Tekniker är på våg till platsen för att säkra spår. Målsägande är inte hörda än. Så fort de är färdigvårdade ska vi hålla förhör och se vart det leder, säger Gustavsson strax före klockan 01.30.

Brottsrubriceringen är försök till mord alternativt grov misshandel.

De skadade männen är i 20-årsåldern. De ska senare ha kunnat förhöras.

Ingen person är misstänkt klockan 04.30. Då pågår den tekniska undersökningen på brottsplatsen och på platsen där männen hittades.

Polisen har under natten till lördagen knackat dörr och hållit vittnesförhör.

En person har förts till sjukhus efter en explosion i centrala i Lund, rapporterar flera medier.

– Ambulans har varit på plats och en person har avförts till sjukhus, säger Mia Lorén på SOS Alarm, till SVT Nyheter Skåne.

Flera personer larmade vid 02.40 om en kraftig smäll. Räddningstjänsten uppger för Aftonbladet att explosionen inträffade i ett tvåvåningshus med butiker i gatuplan och bostäder ovanför.

– Vi fokuserade på att undersöka skadorna på huset och eventuell rasrisk. Största skadorna är på en livsmedelsbutik, dörr och fönster har blåsts ut. Det har även uppstått en vattenläcka i byggnaden. Vi stängde av vattnet ute i gatan, i samråd med polisen ville vi inte gå in i byggnaden, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisens bombgrupp undersöker platsen. (TT)

Världen

Bulgariens rättsvårdande myndigheter har sprängt en misstänkt kriminell organisation som ska ha rekryterat fattiga personer och fått dem att sälja sina njurar för transplantation.

Transplantationerna utfördes i Turkiet med förfalskade handlingar där det stod att donator och mottagare var nära släkt, enligt åklagare. Minst fem transplantationer har genomförts sedan februari.

Tre män och en kvinna åtalas för den misstänkta handeln. (TT)

Kenya blev på fredagen världens tredje land att rutinmässigt vaccinera spädbarn mot malaria.

Det rör sig om ett pilotprogram där vaccinet införs gradvis i några av de svårast drabbade områdena i landet.

"Det är en spännande tid för Kenya när vi rullar ut det här vaccinet i delar av landet där bördan av malaria är som högst", säger hälsominister Sicily Kariuki i ett uttalande.

Vaccinet riktar in sig på den dödligaste och vanligaste formen av malaria, där barn under fem år står för två tredjedelar av alla globala dödsfall från den myggburna sjukdomen. 120 000 barn beräknas få vaccinet, som tas samtidigt som andra rutinmässiga vaccinsprutor, under pilotprogrammet.

Varannan minut omkommer ett barn i malaria, enligt WHO. Bara i Kenya avled 10 000 personer i sjukdomen 2016. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.