Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter ,
Foto: Johan Nilsson/TT

Växjö Lakers vill vara med och slåss om SM-guldet, man flydde från polisen och stora vattenproblem i Mönsterås under tisdagskvällen.

Kalmar län

Vid 18-tiden på tisdagen gick en större vattenledning sönder utanför Mönsterås. Stora delar av kommunen blev utan vatten. Boende i Mönsterås tätort, Torp, Hammarglo, Oknö, Killingeholm och norra Timmernabben blev utan vatten.

– Det handlar om en vattenläcka på en av våra stora matarledningar. Ledningen har gått sönder. Jag stod i duschen med schampo i håret när det hände, säger Ronnie Björkström, chef för teknisk service i Mönsterås kommun.

Kommunen har lyckats lokalisera läckan som har uppstått strax utanför Mönsterås på östra sidan av E22. Senare på kvällen var vattnet på väg tillbaka till alla berörda områden.

– Vattnet har lite sämre tryck och kan även vara lite brunt, säger han.

På tisdagskvällen inleddes reparationen av läckan. Vattnet förväntas fungera som vanligt på onsdagen.

Kronoberg

Man flydde från polisen vid trafikkontroll. Under tisdagskvällen skulle polisen stoppa en man vid en trafikkontroll i Växjö, men mannen flydde platsen i sin bil innan han senare greps. Vid 20-tiden försökte de få en man i 40-årsåldern att köra in till dem, men han lydde inte utan körde i stället ifrån platsen med polisen hack i häl. Flykten fick ett stopp på Framtidsvägen där mannen togs ur bilen och greps. Han är nu misstänkt för drograttfylleri, vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning.

Under tisdagens upptaktsträff på Globe Hotel i Stockholm var Sam Hallam ensam om att tro på Växjö Lakers som svenska mästare i vår. Växjö Lakers kommer att betraktas mer som en utmanare än som en favorit den här SHL-säsongen.

Det snackas om Djurgårdens guldtörst som supervärvningen Patrik Berglund ska släcka. Det snackas om att maskinen Luleå kan vara på väg att hemföra sitt första SM-guld sedan 1996.

Det talas om att en revansch kan vara på gång för Färjestad och många kan konstatera att vårens mest formtoppade lag – de regerande svenska mästarna Frölunda - ser minst lika vassa ut. Det talas till och med om Rögle som en utmanare om titeln.

Ingen talar om Växjö Lakers. För ett år sedan stod Sam Hallam där, på samma upptaktsträff, med tio guldtips i handen. Den beundran hockeysverige visade gentemot det kronobergska slagskeppet visste inga gränser.

Det är annorlunda i dag.

Ett år har gått, tio guldtips har bytts ut mot ett enda – Hallams eget – trots att var och en som tittar i Växjö Lakers laguppställning nu och jämför med laguppställningen för 365 dagar sedan kan fastslå att årets upplaga är bättre än sin haussade föregångare.

Här finns helt andra offensiva valmöjligheter, en annan skicklighet med puck och ett överflöd av centerforwards, vilket knappast är någon nackdel.

Sverige

En bankomat på Sjöbo torg är helt demolerad efter ett sprängdåd som inträffade vid 01.45 natten till onsdag. En man har gripits misstänkt för sprängningen – en annan misstänkt är fortsatt på fri fot.

Ett vittne uppger för BT att det var en fruktansvärd upplevelse för hela familjen att vakna av smällen.

Polisen bekräftar vid 04-tiden på onsdagsmorgonen att någon form av sprängmedel har använts vid bankomatsprängningen på Sjöbo torg. Under natten har polisen haft flera patruller på plats.

– Vi har haft ett intensivt arbete under hela natten och vi har lyckats säkra flera spår efter gärningsmännen som ska vara två, säger Joakim Danz.

En dryg timma efter sprängdådet lyckades polisen gripa en av gärningsmännen på en moped. Tillsammans på mopeden fanns ytterligare en person som lyckades komma undan.

En man i södra Dalarna delade IS-propaganda på Facebook – och fick i somras besök av Säkerhetspolisen. Nu åtalas mannen, som är i 60-årsåldern, för olaga våldsskildring, rapporterar SVT Dalarna.

I förhör med Säpo förnekar mannen brott då han menar att han inte var medveten om att det var olagligt att dela filmen. Han säger sig inte heller sympatisera med organisationen.

Däremot säger mannen att han spred filmen, som bland annat visar hur soldater från Syriens regeringsstyrkor avrättas med bakbundna händer, för att han sympatiserar med handlingarna på klippet. (TT)

Världen

USA:s president Donald Trump är redo att förutsättningslöst träffa Irans president Hassan Rohani, säger finansminister Steven Mnuchin. Samtidigt upprätthåller Washington "maximalt tryck" på Teheran genom sanktioner.

Presidenten har klargjort att han gladeligen har ett förutsättningslöst möte, säger Mnuchin.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo svarar "säkert" på frågan om Trump kan tänkas träffa Rohani i samband med att FN:s generalförsamling samlas i New York senare i september.

Mnuchins klargörande kom en och en halv timme efter offentliggörandet att Trump sparkar den hökaktige John Bolton som nationell säkerhetsrådgivare. Men finansministern duckade på frågor om Boltons avsked kan innebära en mjukare linje gentemot Iran.

Mnuchin presenterade samtidigt också beslut om att sätta upp flera ledare för olika Irankopplade organisationer på USA:s terrorlista. (TT)