Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Grovt mopedrattfylleri på Öland. Misshandelsmisstänkta i Kalmar släppta.

Kalmar län

En man i 40-årsåldern stoppades av polis när han körde moped vid Torslunda på Öland på natten till söndagen.

Det var klockan 01 som mopedfärden tog slut. Mannen ska ha haft 2,3 promille alkohol i blodet och misstänks nu för grovt rattfylleri.

– Han är inlagd för tillnyktring, säger Anders Olsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Polisen rapporterar om mycket viltolyckor i Kalmar län på lördagskvällen.

– Men det är inga personskador, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region syd.

De två män som greps för misshandel vid Baronen i Kalmar på lördagskvällen släpptes på fri fot under natten mot söndagen. De är dock fortfarande misstänkta för brott.

Kronoberg

På natten till söndagen ska en singelolycka med personbil ha skett på E4 mellan Skånes Fagerhult och Markaryd.

Larmet om olyckan i södergående riktning, i höjd med Yxenhult vid länsgränsen, kom klockan 03.51. Räddningstjänst skickades till platsen, men inte ambulans. Bärgare har kallats dit.

Trafikverket meddelade att det var begränsad framkomlighet på platsen. Strax före klockan 06 ska vägen ha varit helt öppen igen.

Sverige

En svårt skadad man i 30-årsåldern hittades utomhus i Helsingborg under natten och avled senare på sjukhus. Händelsen utreds som mord.

– Vid halv två anträffar vi en livlös man på marken som blöder, mannen är inte kontaktbar och fördes till akuten där han senare avled, säger Kenneth Andersson vid polisen i Helsingborg till TT.

En förundersökning om mord är inledd, och en teknisk undersökning har genomförts. Mannens lägenhet har även spärrats av och ska undersökas under dagen.

– Mannens skador på kroppen gör att vi inte kan utesluta att det har begåtts ett brott, men det finns ett antal andra parametrar som vi inte kan gå närmare in på i nuläget, säger Kenneth Andersson. (TT)

En person har gripits i Karlskrona misstänkt för ett våldsbrott.

Det uppger polisen tidigt på söndagsmorgonen, men man vill då inte gå ut med fler uppgifter i fallet. Brottsrubriceringen är inte klar.

Världen

Brexitörerna Dominic Raab och Andrea Leadsom ställer sig formellt i kön till att ta över efter Theresa May som ordförande för Konservativa partiet, rapporterar Sky News.

Raab avgick efter fyra månader som brexitminister den 15 november i fjol eftersom han motsatte sig Mays utträdesavtal med EU. Raab skriver i Mail on Sunday att han står för en mer "optimistisk konservativ vision" och ska slåss för ett mer rättvist brexitavtal.

Förre gruppledaren Leadsom lämnade i veckan sin post med motiveringen att hon inte längre trodde på Mays plan att driva igenom brexit. Hon tampades 2016 med May om partiledarposten. Leadsom har ett starkt stöd bland många brexitörer. Hon säger till tidningen The Sunday Times att hon har det som krävs för att leda landet in i en ljusare framtid.

May avgår som partiledare den 7 juni och som premiärminister när hennes efterträdare är utsedd. (TT)

Danmark försöker att tvångsutvisa asylsökande till Sudan, genom att samarbeta med landets militärjunta, rapporterar Politiken.

Till veckan kommer en säkerhetsrådgivare från danska utrikesdepartementet att resa till Sudans huvudstad Khartum för att träffa representanter för landets militärstyre.

Danmark vill utvisa fyra asylsökande som har fått avslag på sina asylansökningar och inledde dialogen med Sudan redan under tiden då Omar al-Bashir satt vid makten. Nu fortsätter samtalen med militärjuntan som tagit över kontrollen av landet, sedan al-Bashir tvingats bort efter månader av protester.

Protesterna pågår fortfarande i Sudan, där militärrådet och representanter för proteströrelsen är oense i hur landet kortsiktigt ska styras. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.